PNL a contestat la CCR legea care prevede, printre altele, majorarea pedepselor pentru infracțiunile sexuale, în special pentru cele împotriva minorilor. Printre prevederile acestui proiect de lege este și eliminarea posibilității de prescripție a faptelor de viol sau pedofilie. Acest lucru, susține Guvernul, ar fi neconstituțional și ar crea o discriminare între aceste fapte și altele la fel de grave.

Contestări în lanț ale deciziei guvernului Orban

Primarul Capitalei, Gabriela Firea, a postat pe pagina de Facebook un mesaj foarte dur împortiva guvernului după contestația depusă la CCR: ”Somez Guvernul PNL Ludovic Orban să renunțe la a-i apăra pe pedofili! Drepturile copiilor trebuie apărate, nu cele ale agresorilor sexuali! Cer imperativ Guvernului liberal să revină asupra deciziei de a contesta la Curtea Constituțională legea care înăsprește pedepsele celor care comit agresiuni sexuale asupra minorilor. Trag un puternic semnal de alarmă asupra efectelor pe termen lung pe care le va avea o astfel de decizie, în condițiile în care România se confruntă cu un număr mare de violuri sau cazuri de maltratare sexuală a minorilor. Domnule prim-ministru Orban, perseverența dumneavoastră în greșeală este periculoasă pentru societate, tăcerea în acest caz, ca, de altfel, în toate situațiile dificile, înseamnă lașitate și complicitate. Deveniți, pe zi ce trece, un Guvern care acționează împotriva propriilor cetățeni. Suntem în al doisprezecelea ceas: criza sanitară deplorabil gestionată produce efecte pentru toată societatea, iar copiii sunt ținte directe ale greșelilor guvernamentale. Este imperativ să ne îndreptăm grija și preocuparea către protejarea drepturilor copiilor, fie că acest lucru înseamnă siguranță, servicii medicale sau educație de calitate. Solicit ferm Guvernului și prim-ministrului Ludovic Orban o dezbatere serioasă asupra pregătirii începerii noului an școlar, în condiții de siguranță sanitară. Domnule prim-ministru Orban, faptul că ignorați problemele reale, nu înseamnă că ele nu există! Cetățenii se confruntă cu ele zi de zi și așteaptă soluții.” – a scris Gabriela Firea

Acțiunea guvernului PNL a fost criticată la unison de societatea civilă și de opoziție. Este fără precedent ca un partid politic de talia PNL să-și asume protejarea pedofililor pe motiv că aceștia ar putea fi discriminați de noua lege.