DEPRESII
Consumul de bere s-a prăbuşit cu 40% în săptămâna care a urmat anunţării curbei de sacrificiu de către preşedintele Băsescu, dezvăluie directorul general al InBev, Mihai Ghyka. Asta, pe fondul unei scăderi generale cu 15% a consumului în 2009 şi, în particular, cu până la 30% a celui de săpun, pastă de dinţi şi detergenţi. Mai rău de-atât stă doar Ucraina. Dar noi abia de-acum încolo ne punem pe treabă.

ZOOM

Şcoala bate tot, chiar şi Euroviziunea

Dacă Paula Seling şi Ovi n-au urcat Ro­mânia decât până pe a treia treaptă a podiumului la Eurovision 2010, iată că sistemul nostru de educaţie cucereşte medalia de argint într-un foarte onorabil top internaţional al violenţei din mediul şcolar, după cum relevă un studiu realizat sub egida OMS. Ca fapt divers, poate util pentru reforma ministrului Funeriu, amintim că 20% din elevi afirmă că au fost agresaţi în şcoală, 54% consideră violenţa în şcoală drept o problemă permanentă, iar 44%, una accidentală.

Sf. Sebastian Gură de Aur

Părea că ministrul muncii, Mihai Şeitan, luase săptămâna trecută un avans confortabil în concursul intraguvernamental Thrill & Horror, cu năucitoarea declaraţie potrivit căreia „dacă nu reuşim aplicarea măsurilor de austeritate, s-ar putea ca în 2011 să operăm noi tăieri de salarii, de 30% sau chiar de 70%“.

Dar nu numai că dl Şeitan a ezitat nepermis, susţinând, ce altceva, că după 1 ianuarie ar putea urma creşteri de salarii şi pensii, dar colegul de cabinet Vlădescu a contraatacat fulgerător, cu o prestaţie la tribuna Parlamentului, care îl consacră definitiv drept campionul absolut al gafelor Guvernului Boc (în toate cele patru ver­siuni): „Din poziţia de ministru al finanţelor, vă spun că am fi putut să minţim vreo şase luni, am fi putut să ne mai împrumutăm vreo şase luni, am fi putut să aranjăm un acord cu FMI care să ne mai dea şase luni şi am fi aşteptat să vedem ce se întâmplă. Era foarte uşor să minţim în continuare. Decât să minţim încă şase luni, decât să spunem încă şase luni «Da, Europa merge bine, lumea merge bine şi România s-ar putea să meargă şi ea bine», le spunem românilor adevărul: «Lumea nu merge bine, Europa merge prost şi România s-ar putea să nu meargă bine»“.

Ai fi zis că dl Vlădescu şi-a semnat demisia cu această declaraţie, numai că de la Palatul Victoria nu s-au văzut ori auzit încercări de a repara spusele dumnealui.

Drept pentru care nu ne rămâne să credem decât că a vorbit din inimă, cu mintea rece şi cu voie de la stăpâni.

La urma urmei, sunt şi ei oameni, bugetari şi creştini. Poate că, pur şi simplu, au simţit nevoia să-şi mai descarce sufletul.

MAILBOX

Statul hoţ

Reacţii ale cititorilor la articolul „În prag de faliment, statul continuă frenetic angajările“, publicat în Capital nr. 21 din 31 mai 2010.

• Inevitabil. Şi vor continua tot aşa, vor angaja tot mai mulţi, în timp ce vor zice că nu mai au bani şi, de aceea, cică, vor tăia iarăşi salarii şi pensii, după care vor veni să spună tot că a fost degeaba, că nu pot s-o scoată la capăt, aşa că vor mări TVA-ul, cota unică etc. Aşa cum, de fapt, s-a intenţionat de la începutul discuţiilor cu FMI. (Trimis de MMS)

• Mai puteţi fura? Hoţi, care angajează pe alţi hoţi, plătindu-i din profitul lor. De fapt, ăştia îşi fac planuri acum să trăiască din amenzi. După ce au distrus industria şi milioane de locuri de muncă, altă soluţie nu le-a rămas. Cultură de activist de partid prost, obişnuit să trăiască din munca altora! Şi prostia se transmite în familie, ca şi privilegiile, în grupuri familiale la aceeaşi instituţie. Dar îşi fac iluzii. Ne-am săturat de nulităţi administrative. (Trimis de pusa)

• Aleagă-se praful, dacă altfel nu se poate. Se vede treaba că Hrebenciucii şi Vanghelienii din PDL îşi fac bine treaba. Hai să-i numim hoţi profesionişti. În loc să angajeze 100 de oameni la departamentul care se ocupă cu fondurile europene (nici 500 de asemenea lucrători nu ar fi rău, poate ar debloca situaţia), ei angajează şefi şi şefuţi, că doar au rămas datori cuiva. Într-adevar, greva fiscală, care să arunce ţara într-un război civil, este singura soluţie, după care să urmeze falimentul şi intrarea oficială în default a ţării, iar apoi un guvern condus de Consiliul Europei. E singura şansă pe care o mai are România. Toate guvernele au făcut la fel, doar că acesta are încă multe datorii electorale, lucru care a aruncat România direct în prăpastie, în timp ce celelalte guverne duseseră România în pragul prăpastiei. Şi prostiile continuă. Atunci, pentru a nu mai continua calvarul, haideţi să facem următorul lucru: dublăm pensiile, mai angajează statul încă vreo 300.000 de bugetari, dintre care vreo 50.000 şefi, şi stăm aşa doi ani de zile, dacă rezistăm, pentru ca pe urmă să ne milogim la europeni să ne includă în pachetul de salvare. Asta, dacă va mai rămâne ceva, după ce alte state îl vor accesa atunci cand va fi nevoie. Eu, unul, abia aştept asta. Poate atunci le va veni mintea la cap românilor şi nu se vor mai lăsa conduşi de sindicate şi de vechii comunişti şi odraslele lor. Le ajunge cât au furat. (Trimis de un oarecare)

• Degeaba. S-au asigurat împotriva grevei fiscale. Dacă nu plăteşti, fac oprire la sursă, direct din cont. (Trimis de gogu)

OFSAID

STRIDENT În 2009 am reuşit să punem ca­pacul pe oala cheltuielilor şi să dimi­nu­ăm salariile din agenţiile guvernamentale.
Emil Boc, premier, reia neobosit una dintre fanteziile sale preferate.

RE-RE-RE-RELANSAREA Economia româ­nească are şanse de relansare în 2010, dacă există o comunicare eficientă şi dacă băncile reiau creditarea.
Tot o fantezie de-a dlui Boc, în interpretarea inedită a ministrului Adriean Videanu. Traducere: vom vorbi mai mult şi ne vom împrumuta şi mai mult.

NARCISISM E o nebunie! Am proiecte cu 400-500 de zile întârziere de la semnarea contractului. Unele proiecte sunt campioane dacă pornesc după doar 120-150 de zile.
Laszlo Borbely, ministrul mediului, se miră de iuţeala cu care sunt accesate şi cheltuite fondurile europene. O face cu aceeaşi artă şi infinită seninătate cu care doar colegii săi se pot ului de cât de prost merg treburile în ţara asta sub administraţia dumnealor.

DIXIT Problema mea este una foarte simplă: am 1,91 metri şi peste 100 kg. E greu să mă oprească cineva.
La rampă, ministrul comunicaţiilor, Gabriel Sandu, care face introducerea la faimosul adagiu „Domnişoară, secolul XXI va fi matriarhat sau nu va fi deloc!“ (Aici, Malraux începe să se foiască în mormânt, dar e problema lui.)