Senatorul Mircea Diaconu a propus ca aleşii neamului să se mute în sediul interbelic, iar Palatul Parlamentului să fie închiriat pentru nunţi şi botezuri, pentru a aduce venituri la buget şi a reduce costurile de administrare. Foarte corect! Viitorul Palat al Chindiilor aparţine mai curând tradiţiei petrecerilor cu manele decât tradiţiei parlamentare.

ZOOM

Antiabsorbţie

Ca să depui un proiect (online, pentru că asta-i regula) pentru fonduri europene pe POS DRU, îţi trebuie ceva noroc ca să afli o adresă secretă: www.fseromania.ro. (N-am văzut să fie promovată, spre deosebire de mofturile din turism, sport şi tineret.) Intri pe site, citeşti nişte banalităţi şi te blochezi: nu ştii pe unde s-o apuci. Dacă dai aiurea clicuri pe text, descoperi un link: titulatura ministerului pe post de buton. Intri pe o altă pagină, unde trebuie să dai clic pe primul buton din meniul din stânga. Pe următoarea pagină, butonul este ascuns în textul de pe coloana din mijloc. Ajungi, poate, pe pagina unde se depun proiectele, te înregistrezi, te loghezi, apoi te căzneşti să încarci proiectul. Constaţi că multe ferestre rămân inactive, iar o dată la 5-10 minute sistemul te ejectează, fără să-ţi fi salvat munca. Tot acest labirint, cu uşi şi coridoare secrete, pe care trebuie să-l iei de la capăt de zeci de ori, este făcut în ciuda solicitanţilor. Nicio indicaţie, necum vreun buton mare şi colorat pe care să scrie „AICI SE DEPUN PROIECTELE!“ ori ceva de felul ăsta. Ca şi cum scopul ar fi depunerea a cât mai puţine proiecte pentru a accesa cât mai puţini bani. Dar poate că aşa şi este.

Bursa candidaţilor

Potrivit ultimului sondaj BCS, intenţiile de vot se distribuie astfel: Băsescu 30,5%, Antonescu 20,1%, Geoană 19,2%, Oprescu 8,2%; nehotărâţi şi absenteişti: 22,5%. Programul este mai important (57,2%) decât personalitatea candidatului (24%) şi partidul pe care îl reprezintă (8,7%). Pentru 66% din alegători, problemele prioritare pentru preşedinte trebuie să fie salariile, preţurile şi şomajul. Cei mai potriviţi candidaţi pentru funcţie: Băsescu 30,5%, Antonescu 20,1%, Geoană 19,2%, Oprescu 8,2%. Cei mai antipatici: Băsescu 16,5%, Vadim 14,1%, Nati Meir 13,3%. Volum de încredere în candidaţi: Oprescu 68%, Antonescu 61,6%, Geoană 61,5%, Băsescu 61%. Cei mai corupţi candidaţi: Băsescu 18,4%, Geoană 11%, Becali 6,1%, Vadim 5,1%.

Apropo, în timpul mandatului său, Băsescu a urmărit interese naţionale (25%), dar şi interesele partidului său (28,1%), interese personale (23,6%) şi interesele anumitor grupuri (15%).

MAILBOX

Pe banii noştri

Reacţii ale cititorilor la articole publicate în Capital nr. 35 din 31 august 2009

«Turişti de lux pe banii electoratului»

Turişti în parlament. Eu, cetăţean român, contribuabil, solicit organelor în drept să verifice cine semnează delegaţiile, care sunt obiectivele delegaţiilor şi să impună în totalitate cheltuielile acestor plimbăreţi. Rog pe cineva iniţiat să-mi spună dacă eu, contribuabilul, am dreptul să-i dau în judecată. (Trimis de Cobra) • De ce pleacă meseriaşii din ţară. Lucrez la o firma privată. Salariu net: 1.000 lei. Sporuri: 0 lei. Transport serviciu + masă serviciu = suportate din salariu. Fac piese a căror TVA ajunge la 28.000 lei/lună. Bani care merg la bugetul de stat. Adică salariul preşedintelui (Băsescu) + salariul premierului (Boc) + salariul şefului Senatului (Geoană) + salariul unui parlamentar (Antonescu). Cei 4 mai câştigă încă pe atât din sporuri, diurne, mesele de la serviciu, transportul la serviciu (pe care nu le plătesc din salariul lor). Propunere: micşorarea cu 250 lei a salariilor celor 4, renunţarea la orice spor, plata din salariu a transportului la serviciu, plata din salariu a meselor de la serviciu, creşterea salariului meu la 2.000 lei. Ce ziceţi, e corect ce am propus? (Trimis de Cetăţeanul X) • Re: Eu îs perfect de acord. (Trimis de Costel)

«Cursul leului în 2009: argumente pro şi contra»

Creştere nesănătoasă. România nu are cum să crească sănătos, pentru că nici înainte nu a crescut sănătos. Creşterea a fost pe consum, speculă şi intermedieri. Ca să creşti sănătos trebuie să pui osul la muncă şi să începi să produci într-un mod eficient. La noi, este mult prea multă incompetenţă, delăsare şi dorinţă de a te îmbogăţi peste noapte. (Trimis de Ion)

«Păcăleala salariului minim»

Salariul minim – migraţie maximă. Dacă patronul român nu poate organiza o activitate productivă care să aducă o valoare adăugată suficientă pentru a plăti un salariu acceptabil, salariatul român îl va părăsi şi va pleca în Occident. Asta e mentalitatea celor tineri. Acesta e viitorul. (Trimis de D.D.) • Omul potrivit la locul potrivit. Am trăit să văd cum socialiştii aplică ideile liberale, iar liberalii aplică ideile socialiste! Am impresia, că sub ochii noştri, s-a mai născut o generaţie de sacrificiu. A câta oare?! (Trimis de Gigi) • Bătaie de joc… Am fost vânduţi. România este o ţară a paradoxurilor. Politicienii şi guvernanţii trăiesc într-o lume paralelă . La fel şi o serie de îmbogăţiţi în câţiva ani cât alţii în trei generaţii. Lumea reală este a celor care trăiesc din ceea ce fac, fie mici întreprinzători, fie salariaţi sau pensionari. Nu este normal ca un om care munceşte să nu aibă mijloace decente de trăi. (Trimis de Sceptic)

OFSAID

SĂRUTĂRI La partid, ne înjuram. La guvern, ne pupam.
Victor Ponta, membru al Guvernului României. Nimic nou: „Împăcat cu directoru. Pupat toţi piaţa endependenţi.“ Ion Luca Caragiale, „Telegrame“.

DIAGNOSTIC Elena Udrea este deja un caz patologic.
Adriana Săftoiu, parlamentar. Atât de dur, încât parcă nici măcar între doamne nu se face. Ba, mai mult, ăsta nu-i caz patologic, nici într-o mie de ani. Pardon. Este caz penal.

REZON Dacă aveţi majoritate în Parlament, PNL şi PSD, nu înseamnă că puteţi să nu respectaţi legea, pentru că eu respect legile acestei ţări.
Inevitabila Elena Udrea, ministrul turismului, lucrând de una singură, dar cu migală, la o reformă foarte, foarte complexă. La capătul acesteia, nimic din ceea ce azi înseamnă răspundere ministerială, controlul puterilor în stat, statutul primordial al puterii parlamentare în faţa celei executive, majoritate parlamentară şi minoritate parlamentară etc. etc. nu va mai fi cum a fost. Legea va deveni facultativă, Constituţia nu va depăşi în dimensiuni un meniu de restaurant, iar logica lui Aristotel va fi dovedită ca periculoasă şi scoasă din şcoli. Se vor scrie tomuri despre rolul femeii în revoluţionarea sistemelor politice, în interpretarea corectă a Constituţiei şi a Codului penal, dar şi volume de versuri, romane şi scenarii de film pe teme crepusculare (precum: haiducie şi haruri paranormale – Aniţa lui Amza Haiducu, amazoanele, Jeanne d’Arc, Caterina de Medici, Mata Hari, Elena Lupescu, Elena din Troia şi altele ca ele). Cât tumult!