Efectul invizibil al ­programelor de finanţare

Într-o şedinţă a Consiliului Permanent al CNIPMMR (Consiliul Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii) s-a făcut o prezentare elocventă a efectului concret pe care actualele programe ale Agenţiei pentru Implementarea Proiectelor şi Programelor pentru IMM îl au asupra mediului de afaceri. Astfel, potrivit calculelor conducerii CNIPMMR, programele Agenţiei, cu bugetele din acest moment, pot asigura finanţare pentru numai circa 400 de IMM. Această fracţiune din mediul de afaceri reprezintă nici mai mult, nici mai puţin de 0,42% din totalul celor 600.000 de firmuliţe înregistrate în România. La aşa ajutor pentru traversarea crizei, chiar nu mai rămâne vreun comentariu de făcut. Decât poate de adăugat ceva: doar până în luna mai, numărul IMM-urilor care depuseseră cereri de finanţare se ridica la 2.535, adică de peste şase ori numărul celor care pot să şi primească asemenea finanţări.

Campionatul naţional la ipotecare

Cel mai scump credit ipotecar în lei, potrivit bloggerului Khris, care a pus în ecuaţie date furnizate de conso.ro, este furnizat de Bancpost, cu o DAE de 32,79%. Astfel, contractând, de pildă, un credit de 300.000 de lei ca să cumperi un amărăştean de apartament, ajungi să plăteşti, în 30 de ani, nu mai puţin de 2.400.000 de lei. Adică de opt ori mai mult!! La credite în euro, în frunte e tot Bancpost, cu o DAE de 20,35%, ceea ce conduce la aceea că, la un credit de 50.000 de euro pe 30 de ani, ajungi să returnezi 247.000 de euro. Adică doar de cinci ori mai mult! Motiv pentru care folosim doar un semn de exclamare.

La ce festival am fost noi?…

Toate televiziunile s-au întrecut să difuzeze imagini de la ceremonia de binecuvântare a Festivalului Țuicii de la Coşeşti-Argeş de către Preşedintele Băsescu. Acum, de emoţie, de bucurie ori de prea multe degustări, cele mai multe posturi au rebotezat locul, zicându-i Costeşti, probabil prin asimilare cu comuna care găzduieşte anual cea mai importantă întrunire a etniei rrome. Hai, că-i mişto! Bahtalo!

Această Paris Hilton a României

Aşa a numit-o revista germană Der Spiegel pe Eba, într-un articol titrat sugestiv: „Buze pline, latex şi sânge albastru“. Într-una din ultimele sale apariţii înainte de alegerile europarlamentare, pentru care a candidat, Eba şi-a lansat manifestul politic, care în versiunea NewsIn sună astfel: „Sunt un instrument, sunt acea verigă vulnerabilă pe care o are tatăl meu, dar îmi doresc ca după această candidatură să nu mai fiu neapărat acea verigă, dar probabil că o să rămân foarte mult timp de acum înainte, atâta timp cât o să fiu în politică, dar poate nu o să mă mai facă lumea agramată şi toantă… «Toanta EBA», cum am văzut în foarte multe ziare.“

MAILBOX

Drumurile noastre, dar pe banii cui?

Nu sunt de acord cu concesionarea autostrăzilor. În absenţa unui cadru în care investitorii să poată construi şi deţine autostrăzi în mod direct, nu se va rezolva nicio problemă. De ce trebuie ca statul să înmâneze un monopol, chiar şi pe bani? Asta ar conduce la neglijarea calităţii drumurilor şi preţuri mari. Însă mi s-ar părea o idee mai bună ca aceleaşi companii să fie lăsate să-şi construiască şi să deţină în proprietate, nelimitat, astfel de drumuri.

O autostradă poate fi ca orice altă afacere, sunt afaceri mai mari care funcţionează excelent în mediul privat. Populaţia (cumpărătorii) probabil ar avea de ales între mai multe posibilităţi (rute paralele/suplimentare), după calitate şi preţ. Eu aş prefera să ştiu că plătesc cât plătesc când intru pe o astfel de autostradă, în loc ca statul să mă taxeze indirect şi incalculabil prin alte mijloace.
Eduard-Gabriel Munteanu

Este stupid să simplifici lucrurile până acolo unde spui: nu avem autostrăzi fiindcă nu vrem să plătim taxe. Cred că se uită că plătim taxe. În măsura în care noi nu am accesat un ban din cele circa 9 miliarde de euro, fonduri europene disponibile pentru infrastructura rutieră, cine poate spune că nu avem fonduri? De fapt, problema nu are nicio legătură cu plata taxei de utilizare, ci cu incompetenţa şi corupţia guvernelor. Este o prostie să spui că autostrăzile nu se construiesc fiindcă nu se concesionează. Asta se poate spune numai atunci când nu există fonduri proprii (mult mai ieftine), deci nu ai alternativă. Dacă ai banii sau poţi să-i obţii cu un minimum de efort, autostrăzile cu cheltuieli suplimentare sunt pur şi simplu o alegere nerentabilă economic. Şi încă o formă de corupţie, la fel ca şi construcţia prin finanţare statală. Diferă doar forma în care se „prelevează“ comisionul.
Alex Codreanu

De ce să plătim autostrăzi concesionate, dacă taxele de drum pe care le plătim sunt oricum foarte mari în raport cu beneficiile primite de contribuabili? Mă întreb cum privesc transportatorii acest aspect al autostrăzilor private. Principial, sunt de acord să plătesc pentru autostrăzi (asa cum se întâmplă şi în Vest), dar atunci să se reducă toate taxele, de la cele de drum la cele pe care le plătim când alimentam la pompă. Şi să ne mai slabească cu rovinieta prin care politicienii ne „asfaltau toată România“.
Marius Nica

OFSAID

MIRACOL Statul poate garanta construirea a aproximativ 50.000 de locuinţe, iar acest fapt ar putea să reprezinte semnalul relansării economice prin crearea a zeci de mii de locuri de muncă în domeniul construcţiilor.
Mircea Geoană, preşedintele Senatului, şeful PSD, explicând cum poate statul să dea garanţii de până la 5 miliarde de euro, din banii rămaşi după ce s-au plătit câte 20.000 de euro fiecărui român care s-a întors din străinătate ca să lucreze în ţară, conform promisiunilor sale din trecuta campanie electorală.

STRATEGIE Noi ne îngrijim de persoanele cele mai lovite de criză. Deja niciun pensionar, şi sunt peste un milion, nu are pensie mai mică de 300 de lei. O să ne îngrijim ca din 1 octombrie niciun pensionar să nu aibă pensia mai mică de 350 de lei.
Teodor Stolojan, candidat PDL la europarlamentare, dezvoltând teorema relaţiei inextricabile dintre calendarul majorării pensiilor şi calendarul campaniilor electorale din 2009.

VIZIUNE PDL are o provocare imensă în următorii trei ani, de a realiza reformele nefăcute de 20 de ani.
Emil Boc, prim-ministru, dând glas unei viziuni chinuitoare.

LACRIMI Dacă odată spuneam «copii, plângeţi ca părinţii să vă cumpere bomboane», acum spun «copii, plângeţi ca părinţii să voteze PSD. Trebuie să plângeţi ca să voteze PSD, ca apoi să râdeţi şi să ne bucurăm.
Adrian Severin, candidat PSD la europarlamentare, despre rolul tinerei generaţii în făurirea României postmoderne. Sau suprarealiste? Sau expresioniste? În fine…