26 de milioane de europeni erau în şomaj în luna februarie 2013, cu 10 milioane mai mult decât în 2008. Rata şomajului în Uniunea Europeană a atins nivelul de 10,9% în luna februarie în timp ce în zona euro a atins nivelul istoric de 12%.

OIM avertizează că situaţia şomajului s-a deteriorat după introducerea politicilor de asanare bugetară. În cursul ultimelor şase luni, un milion de persoane şi-au pierdut locul de muncă în Uniunea Europeană, a informat OIM într-un raport publicat cu ocazia deschiderii unei conferinţe regionale europene.

"Deşi obiectivele fiscale şi de competitivitate sunt importante, este crucial să nu fie îndeplinite prim măsuri de austeritate şi reforme structurale prost concepute care nu rezolvă cauzele profunde ale crizei" subliniază OIM.

În prezent, doar cinci ţări din UE (Austria, Germania, Ungaria, Luxemburg şi Malta) au un grad de ocupare mai mare decât înaintea crizei. În schimb, şomajul de lungă durată a devenit o problemă structurală pentru multe state europene. În 19 ţări membre, peste 40% din cei care caută un loc de muncă sunt în prezent şomeri de lungă durată.

În aceste condiţii, OIM susţine adoptarea unei strategii centrate pe crearea de locuri de muncă. Organizaţia recomandă soluţionarea problemelor structurale, în special din sectorul financiar, şi deblocarea creditelor bancare pentru IMM-uri. De asemenea, OIM a reiterat necesitatea adoptării unor mecanisme care să promoveze ocuparea în rândul tinerilor.

Rata şomajului în UE a ajuns la 23,5%, în condiţiile în care în Grecia şi Spania au ajuns la valori record de 58% şi respectiv 55%.
Sursa: Agerpres