UPC oferă cea mai mare viteză la internet 150 de Mbps, iar RCS&RDS şi Romtelecom oferă viteze de 100 de Mbps. Pe forumuri, utilizatorii se întreabă de ce nu ating aceaste viteze. Puţini ştiu însă că nici măcar sud-coreenii, care au cel mai bun internet din lume, nu descarcă fişiere cu o asemenea viteză. Deseori, utilizatorii de internet confundă megabitul pe secundă cu megabyte-ul pe secundă. Factorul de multiplicare dintre Mbps şi MB/s este de 8, astfel încât la o viteză de 150 de Mbps echivalentul downloadului este de 18,75 MB/s, iar la 100 de Mbps este de 12,50 MB/s. Detalii AICI

Pentru a putea descărca fişiere cu astfel de viteze utilizatorii trebuie să ţină cont de mai multe aspecte. În primul rând, cu cât efectuezi mai multe operaţiuni în acelaşi timp, cu atât ai nevoie de o lăţime mai mare de bandă. Dacă downloadezi un fişier mare, faci streaming video şi vrei să navighezi în acelaşi timp, probabil nu vei avea aceeaşi viteză ca atunci când doar navighezi. Este important să foloseşti ultima versiune de browser, dar şi o soluţie antivirus. Viruşii, programele spyware şi alte tipuri de programe, nu numai că îţi încetinesc computerul, dar îţi scad şi viteza de internet. Dacă foloseşti un router trebuie să te asiguri că reţeaua e parolată. Dacă nu o parolezi, este ca şi cum ţi-ai invita vecinii să îţi folosească internetul.

Sfaturi pentru utilizatorii rețelelor fără fir

Când vă conectați la o rețea fără fir (Wi-Fi), viteza conexiunii Internet poate fi afectată atât de locul în care este amplasat computerul, cât și de alte dispozitive fără fir care se află în aceeași zonă. Rețelele fără fir funcționează pe frecvențe asemănătoare acelora utilizate de alte dispozitive, cum ar fi telefoanele fără fir. Funcționarea unui telefon fără fir de 2,4 gigahertzi (GHz) lângă un laptop fără fir de 2,4 GHz poate cauza interferențe sau blocarea completă a conexiunii rețelei fără fir. Proximitatea unui punct de acces fără fir sau a unui ruter, ca și obstrucțiile fizice, pot afecta calitatea conexiunii la Internet. Pentru a îmbunătăți viteza de conectare, apropiați-vă de punctul de acces și asigurați-vă că nu sunt obstrucții fizice între punctul de acces și computer.

Vrei să verifici care este viteza ta de internet? Îţi recomandăm site-ul http://www.speedtest.net/. Pe durata testului, ai grijă să nu rulezi şi alte aplicaţii care generează trafic online (programe messaging, file-sharing, browsing, streaming, etc).

SURSA: microsoft.com, UPC.ro