Publicat în septembrie în revista Scientific Reports, studiul a comparat efectele unor diete diferite, pe două cohorte de șoareci, informează NeuroscienceNews.

Un grup de șoareci a primit mâncare normală, în timp ce al doilea grup a fost hrănit cu o dietă bogată în grăsimi, într-un mod care nu a accelerat dezvoltarea obezității sau a glicemiei crescute, ambele fiind afecțiuni care pot duce la neuropatie diabetică și alte tipuri de durere.

Cercetătorii au descoperit că dieta bogată în grăsimi a indus hiperalgezia – o schimbare neurologică care reprezintă tranziția de la durerea acută la cea cronică – și alodinia – durerea rezultată din stimuli care, în mod normal, nu provoacă durere.

E suficient o dietă bogată în grăsimi pentru o perioadă scurtă de timp

„Acest studiu arată că nu e nevoie să fiți obezi pentru a se declanșa durerea; nu e nevoie să aveți diabet, nu e nevoie deloc de o patologie existentă”, spune dr. Michael Burton, profesor asistent de neuroștiințe la Școala de Științe Comportamentale și Creierului și autor al articolului.

„Este suficient să aveți o dietă bogată în grăsimi pentru o perioadă scurtă de timp, o dietă similară cu cea pe care o au aproape toți oamenii din SUA”, spune acesta.

Studiul a comparat, de asemenea, șoareci obezi, diabetici, cu cei care tocmai au experimentat modificări ale dietei. Studiul a comparat șoareci obezi, diabetici, cu șoareci care au experimentat modificări ale dietei.

„Acesta este primul studiu care demonstrează rolul major al unei expuneri scurte la o dietă bogată în grăsimi la alodinie sau la durerea cronică”, susține el.

Dietele occidentale sunt bogate în grăsimi, în special grăsimi saturate

Dietele occidentale sunt bogate în grăsimi, în special grăsimi saturate, care s-au dovedit a fi responsabile pentru o epidemie de obezitate, diabet și afecțiuni asociate.

Persoanele care consumă cantități mari de grăsimi saturate, cum ar fi unt, brânză și carne roșie, au cantități mari de acizi grași liberi care circulă în sânge și care induc inflamația sistemică. Oamenii de știință au demonstrat că aceste diete bogate în grăsimi cresc sensibilitatea la durere mecanică, chiar și în absența obezității, și că pot agrava condițiile pre-existente sau pot împiedica recuperarea după anumite răni.

Cu toate acestea, niciun studiu nu a clarificat modul în care dietele bogate în grăsimi pot fi un factor de sensibilizare în inducerea durerii. O schimbare a dietei recomandată, de obicei, de medici, se referă la cantitatea de grăsimi saturate. Specialiștii susțin că trebuie să consumăm grăsimi polinesaturate, pe care le găsim de obicei în nuci, uleiuri vegetale și pește, și care sunt considerate mai sănătoase.

Până în prezent, majoritatea cercetărilor privind grăsimile saturate s-au concentrat exclusiv pe analiza grăsimilor saturate și a legăturii lor cu bolile de inimă.