Sistemul incompetent și execuția ratată: Dezastrul de la Praid expune statul român la vedere
Salina Praid devine un nou studiu de caz al paraliziei administrative din România. Ministrul Mediului, Diana Buzoianu, a recunoscut deschis, vineri seară, la B1 TV, că au fost emise note de constatare de către Corpul de control al premierului referitoare la situația de la Salina Praid.
Totodată, directorul Apele Române, Sorin Lucaci, are termen până luni să transmită un punct de vedere oficial privind problemele identificate acolo.
„Este un proces care este în derulare, există notele de constatare ale Corpului de control ale premierului. Până luni, domnul Lucaci are dreptul de a se apăra şi trebuie să aşteptăm să vedem exact care sunt apărările pe care le are. După aceea, (…) va fi luată o decizie”, a spus ministrul Mediului, Diana Buzoianu.
Dezastrul anunțat de la Salina Praid care n-a mișcat pe nimeni
Se pare că România a perfecționat un sport național din a ignora riscurile până când acestea se transformă în adevărate catastrofe. Situația de la Salina Praid ilustrează din plin această atitudine, iar ministrul Mediului, Diana Buzoianu, nu și-a ascuns nemulțumirea față de modul în care au acționat instituțiile implicate.
Întregul lanț instituțional de la Apele Române, Salrom și ANRM, până la Ministerul Economiei a trecut cu vederea semnalele de alarmă, preferând să mențină lucrurile în stadiul de raportări formale și dosare uitate prin sertare. Nu este pentru prima dată când avertismente oficiale, existente încă din 2006, au fost tratate cu indiferență birocratică, încheindu-se cu simple documente semnate și apoi lăsate deoparte.
De această dată, însă, responsabilitatea nu mai poate fi evitată. Ministrul Mediului a subliniat public faptul că există răspunderi împărțite între mai multe instituții, nu doar Apele Române și Salrom, arătând astfel că întreaga rețea administrativă va trebui să dea explicații pentru situația creată la Salina Praid.
„Sunt o grămadă de instituţii care, din păcate, au aşteptat să se întâmple un dezastru, deşi ştiau că există o probabilitate şi existau studii peste studii care să arate că acolo există un risc mare să se întâmple ceea ce s-a întâmplat”, a declarat Diana Buzoianu.
Fiecare instituție a ridicat din umeri și a mutat presiunea către următorul pion din lanțul decizional. Rezultatul este dezastrul de la Praid care devine exemplul perfect pentru cum se pasează, metodic, răspunderea în sistemul de stat.
Actualul director general Apele Române, Sorin Lucaci, are termen până luni să transmită punctul de vedere, spune Buzoianu.
Ministrul Economiei: Suntem în fața unui caz de neputință a statului român
Ministrul Economiei, Radu Miruță, formulează diagnosticul pentru dezastrul de la Salina Praid fără menajamente:
„Suntem în fața unui caz de neputință a statului român, unde instituții cu atribuții clare și-au pasat responsabilitatea ani la rând, până când natura nu a mai avut răbdare. Apele Râului Corund au pătruns în salină, erodând albia, iar în mai 2024 a avut loc surparea.”
Datele tehnice confirmă faptul că debitul Râului Corund a fost ignorat sistematic. În acte era de 300 l/s, dar putea crește oricând la 105 mc/s. Nu s-a făcut nimic concret, deși riscul era documentat și previzibil.

În acest context, Ministerul Economiei a anunțat intenția de a adopta măsuri ferme. Conducerea Salrom ar urma să fie revocată pentru motive întemeiate, în conformitate cu legislația în vigoare, iar împotriva membrilor Consiliului de Administrație va fi inițiată procedura de răspundere în instanță. Se preconizează desemnarea unei persoane care să reprezinte aceste demersuri, mandatele membrilor încetând automat odată cu parcurgerea tuturor acestor proceduri, potrivit comunicărilor oficiale.
Referitor la Apele Române și ANRM, deciziile vor fi luate de ministerele responsabile, conform atribuțiilor. De asemenea, trebuie analizată atent salarizarea unor directori care primesc zeci de mii de lei lunar, în baza unor contracte cu indicatori de performanță irelevanți, precum „prezența la serviciu”.
„Valoarea exactă a prejudiciului va fi cuantificată în zilele următoare, însă este deja evident că vorbim despre un prejudiciu major. Este inacceptabil ca în România să continuăm să dăm vina pe natură sau pe… castori. Singura vină a castorilor este că nu au gură să vorbească, iar alții au profitat de acest lucru pentru a-și declina responsabilitatea.
În ceea ce privește Apele Române și ANRM, deciziile vor fi asumate de ministerele de linie, conform atribuțiilor lor. Totodată, trebuie să ne uităm cu maximă atenție la structura de salarizare a unor directori care câștigă zeci de mii de lei lunar, pe baza unor contracte cu indicatori de performanță absolut irelevanți — de genul «să te prezinți la muncă»”, a precizat ministrul.