Olanda a promis ca, în urma evaluărilor din luna iunie a acestui an, să ia o decizie până în luna septembrie, a afirmat Diaconescu, în emisiunea "După 20 de ani". Întrebat dacă există "un plan B" referitor la situaţia în care aderarea la Schengen va fi amânată şi după septembrie, Diaconescu a spus că, în opinia sa, este "aproape exclus ca până la sfârşitul anului să nu se ia o decizie".

El a explicat că nu au existat solicitări de avantaje economice din partea Olandei pentru a nu se mai opune aderării României la Schengen. "Categoric nu, nu au cerut nici mai voalat, nici mai puţin voalat, ei fac doar o legătură cu Mecanismul de Control şi Verificare (MCV)", plecând de la argumente de politică internă olandeză.

El a amintit că Olanda este al treilea partener economic al României şi nu are o atitudine negativă din acest punct de vedere.

"Vreau să vă spun că a lua o decizie într-un sens sau altul nu este numai obligaţia României. Este obligaţia statelor membre ale Acordului Schengen, care, cum vă spuneam, au depăşit cu un an acest termen. Este obligaţia UE pentru că o atitudine este obligatorie faţă de un partener. Deci, acordul în sine a presupus o serie de criterii, iar aceste criterii au fost îndeplinite. România a făcut eforturi şi cheltuieli care au reprezentat economii pentru alte state aflate în interiorul UE. Nu vreau să fiu resentimentar, dar asta e situaţia", a explicat Diaconescu.