„Dacă avansul ajunge la 35% mergem în altă ţară. Cine crede că te poţi împrumuta cu avans de 35% nu trăieşte în România. Nu cred că o să apară legea dării în plată, pentru că o să fie afectată toată economia, nu doar piaţa imobiliară. O să mergem cu ani în urmă“, a declarat Shimon Galon, cel care a condus timp de 15 ani subsidiara locală a grupului Globe Trade Centre (GTC), una dintre cele mai mari companii de dezvoltare imobiliară din România.

În privinţa opririi programului Prima Casă până la finalul acestui an, Galon consideră că în locul acestuia va apărea un produs similar cu alt nume.

„Dacă avansul va creşte de la 5% la 15%, o familie va avea nevoie de 9.000 de euro, în loc de 3.000 de euro, cât este acum. Cred că se vor găsi soluţii pentru diferenţa de 6.000 de euro. Dacă vine cineva la mine şi îmi spune că nu are aceşti bani, eu îl împrumut imediat pe cinci ani, pentru că oricum nu obţin dobândă dacă îi ţin în bancă. Noi şi astăzi oferim posibilitatea de rate la dezvoltator, dar apelează foarte puţini la această soluţie. Toţi dezvoltatorii vor fi dispuşi să ofere această alternativă, pentru că altfel trebuie să reduci preţul. În loc de reducere, dai un împrumut pe care îl recuperezi în câţiva ani“, spune Galon.

Dezvoltatorii, prezenţi astăzi la târgul imobiliar tIMOn din Piaţa Constituţiei, sunt porniţi împotriva proiectului legii dării în plată, care presupune stingerea datoriei prin predarea de către debitor a dreptului de proprietate asupra imobilului ipotecat.

Ion Cătuţoiu, country manager al dezvoltatorului spaniol de locuinţe Volumetric România, compară piaţa imobiliară cu situaţia infrastructurii româneşti.

„Prin Prima Casă doar am astupat gropi şi am reparat drumuri comunale şi judeţene; iar proiectul legii dării în plată este efectiv paralela cu investiţiile în studii de fezabilitate la construcţia de autostrăzi“, spune acesta. El consideră că actul normativ aflat pe masa deputaţilor se suprapune cu legea falimentului personal.

„Avem nevoie de o lege a falimentului personal, care să includă absolut toate nevoile unei persoane ajunse în imposibilitate de plată. Legea dării în plată îi ajută prea puţin pe cei care chiar au nevoie de ea. Este o lege populistă, care acoperă nişte politicieni corupţi, care au luat al 17-lea teren de la bancă cu credite foarte mari“, spune Cătuţoiu.

Şeful Volumetric România critică şi băncile, care au profitat de programul Prima Casă. „Băncile au profitat de faptul că românii s-au îndatorat, iar cetăţenii au garantat jumătate din acele împrumuturi, ca să schimbăm apartamentele construite înainte de anii `80“, adaugă Ion Cătuţoiu.

Perspectiva opririi programului Prima Casă a determinat dezvoltatorii care au proiecte rezidenţiale în construcţie să găsească soluţii alternative de finanţare a persoanelor care au semnat deja un pre-contract de vânzare-cumpărare.

Spre exemplu, spaniolii de la Gran Via construiesc în zona Lujerului din Bucureşti două blocuri cu 289 de apartamente, din care până acum au pre-contractat 55 de apartamente. Imobilele vor fi livrate cumpărătorilor abia la toamnă, când programul Prima Casă s-ar putea încheia.

„Majoritatea au cumpărat prin Prima Casă şi dacă nu mai există programul în toamnă, vom căuta soluţii alternative de finanţare a acestora, precum ratele la dezvoltator“, spune Antoanela Comşa, directorul general al Gran Via România.

Legea dării în plată, despre care bancherii spun că va duce la oprirea prematură a Prima Casă, este acum la Comisia Juridică a Camerei Deputaţilor, care trebuie să discute amendamentele, iar săptămâna viitoare va fi introdusă în plen pentru votare.