Fostul premier italian de dreapta Silvio Berlusconi a declarat joi că preşedintele rus Vladimir Putin a fost ”împins” de anturajul său politic să lanseze invazia împotriva Ucrainei, pentru a înlocui cu ”persoane decente” guvernul preşedintelui Volodimir Zelenski, declaraţie ce a declanşat o polemică în Italia înaintea alegerilor legislative care vor avea loc duminică şi la care partidul său participă într-o coaliţie ce este favorita scrutinului.

Situaţie dificilă şi dramatică

”Putin s-a regăsit într-o situaţie cu adevărat dificilă şi dramatică”, a explicat joi seară la o emisiune politică a postului public RAI liderul partidului Forza Italia, care se prezintă la alegerile de duminică într-o coaliţie cu două partide de extremă dreaptă, Fraţii Italiei, a Giorgiei Meloni şi Liga lui Matteo Salvini.

”O misiune a celor două republici proruse din Donbas s-a deplasat la Moscova, a vorbit cu toată lumea, la posturile de radio, cu presa, la televiziune, cu oamenii partidului (lui Putin), cu miniştrii partidului, iar apoi a mers la el ca o delegaţie şi i-a spus: Zelenski a intensificat atacurile forţelor ucrainene împotriva forţelor noastre şi a frontierelor noastre. Am ajuns acum la 16.000 de morţi. Vă rugăm să ne apăraţi, pentru că, dacă nu o faceţi, nu ştim ce se va întâmpla”, a detaliat Berlusconi, relatează Reuters.

Berlusconi susține că Putin „a fost împins” să lanseze atacul

Apoi, potrivit acestuia, Putin a fost ”împins de populaţia rusă, de partidul său, de miniştrii săi, să angajeze această operaţiune specială, aşa a fost numită la început, şi trupele ruse ar fi trebuit într-o săptămână să intre să cucerească Kievul, să înlocuiască guvernul Zelenski cu un guvern cu persoane decente şi după o săptămână să se întoarcă de acolo”.

Dar planul a eşuat, trupele ruse înregistrând pierderi grele după ce s-au lovit de rezistenţa înverşunată a armatei ucrainene care primise arme occidentale. Deşi a ajuns la periferia Kievului, armata rusă nu a lansat niciun asalt asupra capitalei şi în final s-a retras de acolo pentru a se concentra pe ofensivele din sudul şi estul Ucrainei.

”Nu am înţeles de ce trupele ruse s-au răspândit în jurul Ucrainei, pentru că după părerea mea ele ar fi trebuit să se concentreze numai în jurul Kievului”, a mai spus Silvio Berlusconi, care a avut o relaţie apropiată cu preşedintele Putin, cu care s-a întâlnit şi în peninsula Crimeea anexată de Rusia.

Declarațiile au stârnit un val de critici în Italia

Aceste declaraţii i-au adus critici în Italia, în special din partea stângii, dar şi din partea unor politicieni europeni. Liderul Partidului Democrat, Enrico Letta, le-a calificat drept ”scandaloase şi gravisime”, în timp ce eurodeputata socialistă spaniolă Iratxe Garcia Perez a vorbit despre ”afirmaţii şocante”.

În replică, Berlusconi a atras atenţia că declaraţiile sale au fost ”extrapolate şi simplificate” şi a subliniat că războiul pornit de Putin este ”nejustificat”, el reafirmându-şi sprijinul faţă de NATO, UE şi SUA.