În primul rând, bugetul de pensii va trebui suplimentat cu 15 miliarde de lei în 2022, în condiţiile în care pensiile vor fi dublate, după ce vor fi recalculate în baza noii legi. Este foarte posibil ca în 2020 PSD să nu mai câștige alegerile, dar cel mai important element este migrația. 

Lia Olguța Vasilescu, ministrul Muncii a declarat că după foarte mulţi ani, numărul angajaţilor l-a depăşit pe cel al pensionarilor, în condiţiile în care există 6,3 milioane de contracte de muncă înregistrate în Revisal, unde nu sunt incluse anumite categorii, precum funcţionarii publici şi armata, şi 5.019.600 de pensionari. Numărul acestora s-ar putea micșora dacă ținem cont că România pierde anual oameni în echivalentul unui oraş de nivel mediu, precum Slatina sau Tulcea. 

Anul acesta, se estimează că vor pleca definitiv din ţară aproximativ 100 de mii de români. La un calcul simplu, populaţia României scade cu nouă români pe oră. Sunt cei care părăsesc ţara cu gândul să nu se mai întoarcă.

Cei mai mulți dintre românii care se află în prezent în străinătate au vârste cuprinse între 25 și 39 de ani. Ei reprezintă populația activă. Sunt forța de muncă și tinerii ce ar putea contribui la creșterea natalității în România. Dar copiii lor se nasc în țări străine și sporesc populația altor state.

17,7% dintre moldoveni au părăsit țara, pe locul doi în topul plecărilor fiind românii din Dobrogea (14,4%), urmați de cei din estul Transilvaniei (11,4%). La polul opus se situează zona București – Ilfov, de unde doar 8,9% dintre cetățenii cu domiciliu stabil au decis să plece peste hotare.

Un studiu al Organizaţiei Naţiunilor Unite arată că sunt 3.400.000 de români în Diaspora. Cifra reprezintă 17% din populaţia României. Este unul dintre cele mai mari procente pentru o ţară care nu a fost afectată de conflicte armate.