Directorul General al Direcției Generale Control și Supraveghere Piață și Armonizare Europeană din cadrul ANPC, Paul Anghel, a intervenit pentru a clarifica informațiile contradictorii apărute în spațiul public în ultima săptămână, referitoare la controversele privind produsele alimentare, inclusiv cele despre carnea de pui.

Paul Anghel spune că termenul „puiul vopsit” este o expresie metaforică

Oficialul ANPC a dat asigurări că instituția monitorizează conformitatea produselor comercializate cu normele legale și investighează practicile comerciale nelegale sau înșelătoare.

„Noi încercăm, prin controalele întreprinse, să evităm înșelarea consumatorilor prin afișarea pe etichetele produselor a unor informații care nu corespund realității și nu de puține ori am depistat practici nelegale/comerciale incorecte/înșelătoare”, a spus acesta într-o postare pe Facebook.

Paul Anghel a explicat că folosirea aditivilor alimentari, cum ar fi betacarotenul sau prafurile de gălbenele, nu este periculoasă pentru consumatori, aceste substanțe fiind omologate de instituțiile de specialitate. El a menționat că unii producători folosesc cereale, cum ar fi porumbul, pentru a obține produse superioare din punct de vedere vizual și calitativ, iar carnea și pielea pasărilor pot căpăta o nuanță galbenă în astfel de cazuri.

„Monitorizăm constant conformarea acestora la normele legale privind etichetare ,astfel încât este permis să înscrie pe etichete „hrănit cu porumb” doar dacă minim 50% din hrana pasărilor este porumb. Este natural ca în condițiile folosirii unei astfel de hrane, carnea și epiderma păsărilor să aibă culoarea galbenă”, a mai spus Anghel.

Paul Anghel ANPC
SURSA FOTO: Inquam Photos / Saul Pop

Loturile cu Salmonella au fost retrase de la vânzare

Referitor la depistarea bacteriei Salmonella în carne de pui, Paul Anghel a afirmat că ANPC colaborează strâns cu Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) pentru a identifica și indisponibiliza loturile suspecte. El a dezvăluit că tulpina de Salmonella a fost identificată în loturi provenite atât din țările comunitare, cât și din România, iar loturile afectate au fost retrase de la vânzare în așteptarea rezultatelor analizelor.

„Ca urmare a monitorizărilor efectuate s-a identificat tulpina Salmonella atât la carne de pui provenită din spațiul comunitar, Polonia și Ungaria, cât și din România”, a precizat oficialul ANPC.

Referitor la cele din România este vorba de loturi de carne de pui provenite de la un producător din județul Vaslui, unde s-a confirmat o tulpină înalt patogenă, dar și de loturi suspecte provenite de la producători mari din județele Bacău și Buzău, pentru care încă nu există confirmare, a mai precizat Anghel.

„Loturile respective au fost retrase de la vânzare, în așteptarea rezultatelor analizelor”, a spus acesta.

Anghel spune că marile magazine pun presiune pe producători

În final, Paul Anghel a subliniat că ANPC nu va permite practici comerciale care pun în pericol sănătatea consumatorilor și că mesajul transmis comercianților este că trebuie să acorde o atenție mai mare calității produselor, nu doar prețului.

El a adăugat că ANPC dorește să colaboreze eficient cu lanțurile de supermarketuri și alte tipuri de magazine pentru a asigura consumatorilor români produse de calitate și conformitate cu standardele legale.

„Din discuțiile avute cu diverși producători români rezultă că aceștia acuză o presiune enormă exercitată de magazinele retail asupra prețului, de multe ori fiind nevoiți să își vândă produsele în pierdere. Costurile mari ale igienizării și necesitatea de a le reflecta în prețul produsului este una din cauzele pentru care anumiți producători decid să renunțe la ele pentru a avea un preț mai mic”, a explicat Anghel.