Potrivit politologului Célia Belin, specialistă în Statele Unite și cercetătoare la Brookings Institution din Washington, duelul televizat haotic dintre Donald Trump şi Joe Biden nu a schimbat dinamica unei campanii marcate de o puternică dezbinare. Un duel „atroce” în timpul căruia fostul vicepreședinte democrat a reușit, totuși, să sublinieze compasiunea, care este forța campaniei sale.

Celia Blein a acordat un interviu pentru Liberation în care și-a expus părerea despre acest ”duel” al celor doi mari oficiali.

Reporter: Aţi fost surprinsă de brutalitatea acestei dezbateri?

Célia Belin: Donald Trump nu s-a schimbat în patru ani. El este exact același combatant. Este un „bully” [o brută, n.tr.], adică este într-o invectivă totală. El caută atacul personal, umilirea, să-și înjure adversarul, să-l impresioneze, să nu-l lase să vorbească. Ceea ce m-a surprins mai mult este că, în ciuda pregătirii cu care s-a lăudat tabăra lui Biden, fostul vicepreședinte a fost puțin păcălit de Donald Trump. Fără a merge atât de departe încât să-şi iasă din fire, a reacționat foarte puternic, spunându-i rivalului să „tacă”, numindu-l „clovn”. Ori de câte ori avea segmente de două minute în care Trump l-a lăsat destul de mult să vorbească, așa cum prevedea acordul dintre cele două campanii, Biden a încercat să fie la înălțime pentru a-și expune viziunea. Dar, din moment ce se afla sub tirul lui Donald Trump, s-a lăsat prea mult distras de la prezentarea viziunii sale.

Reporter: Cu toate acestea, în mai multe rânduri, Biden s-a adresat direct americanilor, privind camera…

Célia Belin: Și acestea au fost cele mai puternice momente ale dezbaterii. În momentele în care s-a adresat strict poporului american, el a fost extrem de eficient. Toate detaliile fuseseră evident pregătite cu atenție, ca și în ceea ce privește sănătatea. El le-a spus practic americanilor: „Este vorba despre sănătatea ta, despre familia ta. Tu ești acasă, cu dificultăți economice, tu ai cărui copii nu merg la școală. Președintele nu s-a ocupat de tine și noi putem face ceva. Am un plan pentru asta”. De fiecare dată când Biden li s-a adresat direct americanilor, am văzut puterea campaniei sale, care este empatia, capacitatea sa de a înțelege suferința oamenilor, pentru că el însuși a trecut prin multe încercări în viața sa. Este exact opusul temperamentului președintelui Trump, care a apreciat întotdeauna câștigătorii și nu a avut niciodată un cuvânt de compasiune, nici măcar pentru cei peste 200.000 de americani care au murit de Covid-19 și pentru familiile lor, pentru persoanele afectate de șomaj sau pentru negrii care au fost victime ale violențelor poliției.

Nu există confuzii

Reporter: Donald Trump îl atacă adesea pe Joe Biden în legătură cu vârsta sa, lipsa de energie, capacitățile sale fizice și mentale. El nu a făcut acest lucru în timpul dezbaterii. Ce părere aveţi despre prestaţia lui Joe Biden?

Célia Belin: El nu părea confuz și nu cred că această dezbatere a alimentat zvonul de senilitate răspândit de susținătorii lui Trump pe rețelele de socializare și pe care președintele îl aduce adesea în discuții. Cu toate acestea, Biden nu a avut o performanță foarte bună, știm că dezbaterile nu sunt punctul său forte. Deși probabil exersase mult, în special pentru a folosi propoziții scurte, nu cred că a fost deosebit de bun. Între cei doi bărbați, Trump a arătat mai multă vitalitate, nu există nicio îndoială. Este mai puternic, reacţionează mai repede și, la fel ca mulți oameni, Joe Biden îşi pierde uneori şirul vorbelor atunci când este întrerupt în permanenţă. Este ceva unic să concurezi cu Donald Trump pe acest teren, iar Biden nu a avut un succes deosebit. Dar nu cred că această dezbatere a schimbat dinamica. Sondajele l-au pus pe Biden în frunte și, ca atare, Trump ar fi trebuit să răstoarne tendinţa, dar nu a reuşit.

Reporter: Donald Trump și-a acuzat în repetate rânduri rivalul că este marioneta „stângii radicale”. Joe Biden a răspuns distanțându-se clar de stânga Partidului Democrat. Ar putea să-l coste voturi printre progresiști?

Célia Belin: Există o uniune sacră a stângii pentru a-l învinge pe Donald Trump. Există o conștientizare generală, inclusiv printre fracţiunile mai progresiste ale Americii, că nu va avea loc niciun progres dacă el va rămâne la putere. Acest lucru este, de asemenea, însoțit de o constatare că, în curând, Curtea Supremă va fi dominată în mare măsură de conservatori, odată ce următorul judecător va fi confirmat, ceea ce în mod sigur se va întâmpla. La ora actuală, scopul progresiştilor este să-l învingă pe Trump. Așadar, nu cred că pozițiile luate în timpul dezbaterii de către Joe Biden, fie că este vorba de un control exercitat de el asupra partidului sau de respingerea Green New Deal, îl vor costa voturi sau, dacă se va întâmpla, va fi în cercuri extrem de restrânse. Răspunsul său a fost menit să liniștească și să nu lase nicio posibilitate ca Trump să-l asocieze cu „stânga radicală”. Totuşi, a doua zi după rezultate, dacă Joe Biden va câștiga, stânga progresistă va veni în mare viteză să-i bată la ușă, mai ales dacă va avansa în Congresul următor. Bătălia internă cu democrații va fi reluată.

Ce se întâmplă cu adepții supremației albe

Reporter: Unul dintre punctele forte ale dezbaterii a fost refuzul lui Donald Trump de a se disocia în mod clar de adepții supremației albe…

Célia Belin: El nu vrea să denunțe aceste mici grupuri, aceste miliții armate, deoarece sunt cei care vin la mitingurile sale, care contribuie la baza sa ferventă de susținători. Nu mă așteptam la altceva, dar sunt totuși șocată de faptul că președintele Statelor Unite nu reușește să-i denunțe pe adepții supremației albe și, în același timp, se află într-o formă de sprijin implicit pentru grupuri a căror periculozitate este stabilită. Atacuri multiple, în Statele Unite și în străinătate, au fost efectuate în numele acestor credințe rasiste. Și, în prezent, reprezintă prioritatea numărul 1 a FBI, înaintea terorismului islamist.

Reporter: Acest sprijin implicit este cu atât mai îngrijorător într-un context de repunere în discuţie a integrității alegerilor, în special de către președinte…

Célia Belin: Într-adevăr, începe să pătrundă în capul observatorilor vieții politice americane. Au existat ciocniri violente între militanți și milițieni în ultimele luni, care au făcut mulți morți în Wisconsin și Portland. O astfel de violență politică este foarte rară. Ce se poate întâmpla dacă Trump nu recunoaște rezultatul scrutinului? El a demonstrat în timpul dezbaterii că nu are intenția de a recunoaște rezultatul votului prin corespondenţă. A spus-o din nou, momentul care contează este noaptea alegerilor și știm că ar putea fi în frunte în acel moment, deoarece susținătorii săi votează mai mult personal, în timp ce votanţii lui Biden o fac mai mult prin corespondență, iar buletinele de vot vor avea nevoie de timp pentru a fi numărate.

Într-adevăr, ideea începe să pătrundă în mintea observatorilor vieții politice americane. Au existat ciocniri violente între militanți și milițieni în ultimele luni, care au lăsat mai mulți morți în Wisconsin și Portland. O astfel de violență politică este foarte rară. Ce se poate întâmpla dacă Trump nu recunoaște rezultatul sondajelor ? El a demonstrat în timpul dezbaterii că nu are intenția de a recunoaște rezultatul votului prin poștă. El a spus-o din nou, momentul care contează este noaptea alegerilor și știm că ar putea fi în frunte în acel moment, deoarece susținătorii săi votează mai mult personal, în timp ce votul lui Biden. mai mult prin corespondență, iar buletinele de vot vor avea nevoie de timp pentru a fi numărate.

Unii americani resimt o profundă îngrijorare, deoarece acuzațiile lui Trump de fraudă, precum și refuzul său de a denunța grupurile armate care îi sunt favorabile, ridică temeri de episoade de violență sau cel puțin de intimidare. Cel mai șocant lucru pe care l-a făcut în dezbatere a fost acela de a-şi chema din nou susținătorii să vină să supravegheze alegerile. Știm foarte bine că nu este vorba doar de stabilirea observațiilor cetățenești. În spatele acestei chemări, există o formă de intimidare. El vrea ca susținătorii săi, prin prezența lor ca număr, să-și demonstreze puterea. Și acest lucru este un ecou al refuzul său, formulat în urmă cu câteva zile, de a se angaja într-un transfer pașnic de putere.

Îngrijorări mari pentru SUA

Reporter: Finalmente, această dezbatere brutală rezumă starea de diviziune a țării și a clasei politice americane?

Célia Belin: Trebuie amintit că nici cele trei dezbateri dintre Donald Trump și Hillary Clinton din urmă cu patru ani nu au fost prea glorioase. Nimeni nu se aștepta în această seară de marți la idei mari și schimburi profunde de puncte de vedere. Totuși, da, a fost atroce să privesc. Și asta le întăreşte tuturor ideea că Statele Unite traversează într-adevăr o perioadă foarte întunecată, îngreunată și mai mult de epidemia de Covid-19. Democrații sunt profund îngrijoraţi pentru viitorul țării lor. Și America republicană, confruntată cu sperietoarea stângii radicale pe care o flutură Trump, se simte, de asemenea, amenințată și anxioasă. După cum i-a spus Joe Biden lui Donald Trump, marți seară, „aţi divizat această țară”.

Și este adevărat că asta ne amintim din cei patru ani de președinție a lui Trump: diviziunile, tensiunea politică profundă. Și asta duce la acest tip de dezbatere. Dar nu am putea aștepta mare lucru dintr-o altă dezbatere…