Jumătate dintre cei aproape 1.000 de cititori capital.ro care au votat pe sondajul de pe site consideră că experienţa profesională trebuie să primeze în faţa diplomei universitare, în vreme ce mai mult de un sfert susţin că angajatorii ar trebui să facă, totuşi, o diferenţă între universităţile absolvite. Tu ce părere ai?

Directorii de resurse umane nu se feresc să semnalizeze degradarea sistemului de învătământ: facultăţile private sunt văzute ca fabrici de diplome, numele universităţii nu mai înseamnă nimic, iar experienţa e întotdeauna mai importantă decât studiile. capital.ro vă prezintă cele mai interesante opinii ale angajatorilor, dar şi ale cititorilor care au comentat pe site pe marginea declaraţiilor acestora.

„În momentul de faţă, numele unei facultăţi nu mai reprezintă o garanţie a succesului profesional nici pentru angajat, nici pentru angajator”, Mihaela Ciobanu, specialist în recrutare Caroli.

„Facultăţile private din România nu sunt decât nişte fabrici de diplome generatoare de profituri pentru acţionarii lor şi atât”, Ovidiu Demetrescu, director de resurse umane London Brokers.

„Absolvenţii de la stat obţin scoruri mai bune la testele pentru poziţii de specialist”, Cristina Ilinca, HR director Genco.

„Toţi candidaţii care aplică pentru posturi care necesită studii superioare şi îndeplinesc acest criteriu vor fi trataţi în mod egal şi fără discriminare”, Andreea Monica Mureşan, corporate communication manager Danone România.

„Studiile în străinătate pot fi un atu”, Alexandru Andrief, HR business partner Orange.

„Nu luăm în considerare absolvenţii facultăţilor private. Ambiţia este importantă în carieră, iar celor care au intrat la facultăţile particulare le-a lipsit ambiţia de a se pregăti şi de a învăţa pentru a fi unul dintre absolvenţii de facultăţi de stat fără costuri mari de taxe suplimentare”, Alina Popescu, director de resurse umane la HayGroup.

„Odată ajuns la interviu, contează mai puţin diploma”, Silvia Şerbănescu, director de HR la Luxten Lighting Company SA.

Nu am făcut niciodată diferenţe în funcţie de facultatea absolvită”, Corina Neagu, head of HR la Alison Hayes.

„Există tendinţa de a supraaprecia studiile în strinătate. Se acordă mai mult credit unei persoane care are şi practică în străinătate”, Daniel Țoghină, director de HR Impact.

„Prioritatea CV-urilor selectate este dată şi de experienţa noastră cu candidaţi proveniţi de la anumite universităţi”, Catrinel Poestema, Managing Partner Interact.

„Companiile de consultanţă de business nu vor absolvenţi la privat”, Florin Gogianu, Sales Support Representative în cadrul companiei de recrutare şi resurse umane Lugera & Makler.

„Facultăţile private sunt eliminate în bloc, iar absolvenţii lor sunt puşi întotdeauna în coada listei cu candidaţii de invitat la interviu”, George Butunoiu, Head-hunter-ul Executive Search Consultants.

„Ceea ce ne interesează este ca diploma respectivă să poată să fie recunoscută de către Ministerul Educaţiei, Cercetării şi Inovării din România, media examenului de licenţă şi media generală de absolvire”, spune Adriana Duţescu, Bucharest School of Management.

„Există uneori impresia că unele facultăţi scot numai absolvenţi foarte slabi, dar am învăţat de-a lungul timpului să evaluăm şi să judecăm candidatul şi nu instituţia; am cunoscut absolvenţi de facultăţi particulare care sunt foarte buni şi candidaţi care veneau de la instituţii de renume, care nu prea aveau ce oferi”, Liliana Dumitrescu, A C. Recruitments.

„În general se pune accentul pe experienţă, cunoştinţe şi abilităţi mai mult decât pe diplomă”, Marius Bălăşoiu, For People.

„Decizia finală se bazează totuşi pe experienţa acestora şi profilul lor uman”, Monica Soare – Country Change Manager la  Ursus Breweries .

„Firmele nu se mai uita la diplome, si mi se pare corect sa nu o mai faca, pt ca tot ciobanul merge, face facultatea, trece cum trece, iese din facultate cu 1% mai inteligent (poate) si cam atata, pt ca fie la stat fie la privat, tot nu se mai invata, si dupa aia va mirati ca firmele se satura de voi si de diplomele voastre”

Trimis de MentaL la 25 Septembrie 2009 14:01:43

„Eu am urmat cursurile unei facultati private din Iasi crezand ca mentalitatea profesorilor si dotarile sunt net superioare celor de statsi m-am inselat amarnic. „Fabrica de bani” e un termen foarte corect.Din pacate!!! As fi putut intra cu siguranata la universitatea de stat, dar am avut asteptari nerealiste si imi pare rau.”

Trimis de elena la 25 Septembrie 2009 08:51:29

„De-a lungul carierei mele am intalnit nenumarati oameni full de diplome care nici macar nu isi stiau scrie corect numele…fiecare dintre ei „domni directori” respectabili prin institutiile sau organele de stat. Deci curaj. Vremea diplomelor apune incetul cu incetul.”

Trimis de Un alt oarecare… la 24 Septembrie 2009 20:13:55

„Sunt ferm convins ca oriunde in lume, cand esti la prima angajare, conteaza enorm de mult scoala pe care ai terminat-o. Daca ai trecut peste pragul acesta si daca iti faci treaba cum trebuie si acumulezi o experienta de calitate foarte putini se vor mai uita vreodata la diploma ta dupa aceea.”

Trimis de Ovidiu la 24 Septembrie 2009 20:00:23

1.Cred că există logică în a spune că angajatorul are dreptate.Cine nu e de acord,să-şi facă firmă.
2.Bill Gates nu are facultatea terminată
3.Enstein era să fie dat afară din scoală…pentru că avea gindirea inceată!
4.John Lennon (Beatles) era codaşul clasei!
5.Ca patron gindesc capitalist (chiar nu dau 2 bani pe diplome) dar mă interesează enorm cum gindeşte cel intervievat. Vorba lui Pitiş. Regimul comunist (cine are diplomă ajunge departe) a apus. Treziţi-vă domnilor!

Trimis de Mihai la 24 Septembrie 2009 17:02:06

„Pregatirea unui om presupune interes. De ce aş crede că un om care l-a durut undeva de practică ar învaţa ceva după facultate. Aş crede mai degrabă că un profitor: va învaţa la firma mea şi după, adio!”

Trimis de angajator la 25 Septembrie 2009 15:51:16

„O solutie ar fi sa lucrezi intr-o companie de profil, timp de 2 ani ca stagiar, iar apoi cu experienta dobandita sa soliciti angajarea intr-o firma mare.Asa vad eu. Pacat ca statul nu ofera burse de stagiatura…”

Trimis de Maria la 24 Septembrie 2009 14:23:47

„Anul trecut aveam coleg de birou un baiat cu 8 clase si multa autoeducare in Germania. Si a fost un exemplu de angajat. Anul acesta lucrez cu un coleg absolvent de facultate la stat, care e o lepra din toate pnctele de vedere. De jumatate de an il trainuiesc bine si cu multa rabdare si nu iese nimic bun din el.”

Trimis de oana la 24 Septembrie 2009 12:40:40

„Ma bucur sa vad ca oamenii isi dau seama ca numele unei universitati nu face doua parale. Despre diferenta dintre stat si particulare, eu inca imi aduc aminte cu placere cum studentii de la stat veneau la noi la cursuri unde veneau si profesorii nu numai seminaristii.”

Trimis de Roxana la 24 Septembrie 2009 12:18:23

„Controversat articol, pertinente parerile! Ca exemplu, va pot oferi cazul meu! Dupa 10 ani de lucrat in turism, am urmat cursurile unei facultati care acum nu mai are acreditare (si nu e vba de Spiru Haret). Acum 2 zile am mers la SNSPA sa-mi depun dosarul pt un master….am avut nevoie de audienta la rector, si multa rabdare sa-i conving ca am platit 7 milioane ca sa-mi sustin licenta la ASE (acum 5 ani). La sustinerea licentei, seful comisiei mi-a spus raspicat „dar de ce nu ai facut ASE si vii la noi pt licenta? Stii ca nu-ti pot da nota maxima, am sa-ti scad doua puncte pentru asta si sa zici mersi ca te trec”. Prin urmare cu licenta ASE, urmand cursurile oricarei alte facultati, si tot e nevoie de „interventii” sa te lase sa-ti continui studiile.”

Trimis de Lumi_Dumi la 24 Septembrie 2009 14:26:26

„Nu vreau sa-i descurajez pe cei cu particulara dar unde lucrez eu (firma mare cu mii de angajati) la triere cv-urile celor cu particulara nici nusunt bagate in seama. ajung direct la cos sau se face misto de prezentare. numai daca cumva candidatul are o super-experienta il baga in seama. anii trecuti cind nu se gaseau angajati au mai invitat la interviuri si particulari (de la fac. mai rasarite) dar au fost atit de slabi de te minunai ca au terminat liceul. si la stat sunt slabi dar mai mai poti alege cite unul. din punctul meu de vedere chestia asta e generalizata la mai toate firmele mari. ai particulara ai o mare stampila pe fraier pe cap.”

Trimis de mache la 24 Septembrie 2009 10:27:53

„Sunt de acord ca facultati ca Spiru sunt fabrici de diplome dar nu sunt de acord cu generalizarea. ASE si Politehnica de exemplu sunt pline de studenti veniti din toata tara iar pentru supravietuire multi dintre ei sunt implicati in afaceri cu droguri si prostitutie. Daca pentru angajator e mai important ce scrie pe diploma atunci isi merita soarta. Bravo celor care pun accent pe experienta. Bravo celor care dau teste inainte de angajare si nu tin cont de numele facultatii. Restul sunt doar niste semidocti. Cunosc o pers. care a terminat si ASE si POLI (imaginati-va :)))) si e semianalafabet.”

Trimis de lili la 24 Septembrie 2009 10:16:43

DETALII:
Citeşte şi UPDATE: Angajatorii de prestigiu nu mai pun preţ pe diplomele universitare.
Citeşte şi EXCLUSIV: Topul universităţilor din România.