Cotaţia bitcoin a coborât marţi sub pragul de 30.000 de dolari. Este pentru prima dată de la sfârşitul lunii ianuarie când Bitcoin scade atât de puternic. Cauza este legată de recentă campanie demarată de autorităţile chineze împotriva criptomonedelor, informează AFP.

În jurul orei 12.50 GMT, un bitcoin valora la 29.950 de dolari, cu 9,25% sub cotaţia înregistrată luni seara. Anterior, criptomoneda a coborât până la 29.334 dolari, fiind cea mai scăzută valoare înregistrată după data de 27 ianuarie 2021.

Cea mai importantă monedă digitală este cotată în prezent la 2,2% peste valoare înregistrată la începutul anului, dar s-a prăbuşit cu 54% comparativ cu maximul istoric de 64.870 de dolari atins la mijlocul lunii aprilie. „Incertitudinile cu privire la atitudinea Guvernului chinez şi teama că acceptarea bitcoin şi a altor criptomonede va fi întârziată de impactul lor asupra mediului afectează piaţa”, a comentat Fawad Razaqzada, analist la ThinkMarkets.

China, campanie pentru a frâna minarea de bitcoin

Guvernul chinez derulează o campanie activă pentru a frâna minarea de bitcoin. Potrivit mai multor producători de criptomonede, furnizorii de energie din provincia chineză Sichuan au primit ordinul de a înceta să mai furnizeze electricitate firmelor care se ocupă cu minarea de bitcoin.

„Acest ordin este o nou lovitură dură pentru piaţa de bitcoin”, apreciază Timo Emden, analist specializat pe criptomonede, care apreciază că în prezent este posibil ca importanţa Chinei pentru industria de bitcoin să se diminueze rapid.

Consumul mare de energie, generat prin arderea de combustibili fosili, este o problemă de durată a bitcoin. Firmele care se ocupă cu minarea de criptomonede utilizează sute de computere care funcţionează non-stop pentru a verifica tranzacţiile cu bitcoin.

Bitcoin a început anul 2021 pe o notă optimistă, graţie intrării pe piaţă a unor companii de tip mainstream şi a unor mari investitori precum băncile de pe Wall Street şi constructorul auto Tesla Inc. La rândul lor, unii investitori individuali considerau criptomonedele ca un instrument bun pentru plasarea unei părţi din economiile acumulate în timpul pandemiei.