Dezastru total în SUA. Țara condusă de Joe Biden a înregistrat peste 20.000 de cazuri noi de COVID-19 în ultimele 24 de ore. Este a treia zi la rând în care autorităţile raportează un aşa număr mare de infectări.

Lovitura este cu atât mai mare cu SUA spera să fie scăpat de infectările de COVID. Trebuie spus că acest prag nu a mai fost depăşit din luna mai.

Varianta Delta afectează populaţia din zonele cu rată scăzută de vaccinare, erodând victoriile obţinute în lupta cu virusul, spun experţii. Vineri, cazurile noi de COVID-19 au fost cu până la 47% mai mari decât cele de acum două săptămâni, iar numărul spitalizărilor a crescut cu 11%, potrivit unei analize DailyMail. Aproximativ 93% din cazurile de COVID-19 din ultimele zile au fost raportate în judeţe cu rate de vaccinare mai mici de 40%, a declarat joi directorul CDC, Rochelle Walensky, în cadrul unui briefing de presă.

Varianta Delta a devenit tulpina dominantă în SUA

Datele preliminare din ultimele luni sugerează că 99,5% din decesele cauzate de COVID-19 au avut loc la persoane nevaccinate, a adăugat ea. CDC a spus la începutul acestei săptămâni că varianta Delta a devenit tulpina dominantă în SUA, reprezentând mai mult de jumătate din cazurile noi.

Nici Europa nu stă mai bine. OMS a cerut, sâmbătă, într-un mod insistent, ca toate guvernele mondiale să păstreze în continuare precauțiile anti-pandemie, în condițiile în care numărul de infectări a explodat în țările europene care primesc turiști. În Olanda cazurile au crescut de 10 ori. În Israel, a fost impusă  carantina obligatorie pentru toţi cei care sosesc în țară, chiar dacă sunt vaccinați anti-Covid. În ultimele zilele, Europa a raportat o creștere de 33% a numărului de infectari. Cele grave cifre vin din Cipru, Marea Britanie, Spania, Portugalia și Grecia. Însă și Franța, Italia ori Olanda au creșteri extrem de grave în ultimele zile.

“Nu este platou, ci o linie ascendentă. Să presupui că transmiterea virusului nu crește pe motiv că am deschis activitățile datorită vaccinării este greșit. Când deschizi, transmiterea virusului crește”, a explicat Dr. Mike Ryan, Health Emergencies Program.

Varianta Delta este considerată mult mai contagioasă și cu o capacitate certă de a evita protecția oferită de vaccin ori de trecerea prin boală.

Sursă foto: Dreamstime