Traian Băsescu primeşte o lovitură dură!

Fostul preşedinte al României ar fi minţit în faţa judecătorilor

Potrivit unei postări de pe pagina de Facebook a Grupului de Investigaţii Politice, CNSAS (Consiliul Naţional de Studiere a Arhivelor Securităţii) a constatat că majoritatea covârșitoare a colegilor lui Băsescu de la Institutul de Marină nu au fost colaboratori ai Securității. Băsescu susținuse în fața instanței că a turnat la Securitate din „obligație militară”.

“Doar 10 elevi ai Institutului de Marină, inclusiv Băsescu, au fost înregistrați odată cu acesta în Registrul cu rețeaua informativă, în care erau trecuți toți colaboratorii Securității dintr-o localitate. Numai în anul lui Băsescu de la Institutul de Marină mai erau, în afară de el, 161 de elevi”, se arată în mesajul publicat de GIP.

Pentru a scăpa de verdictul de colaborator al Securităţii, Traian Băsescu a declarat în faţa judecătorilor că a fost constrâns de jurământul militar să dea note informative la Securitate. Băsescu a susținut în fața Curții de Apel că „în calitate de elev sergent în relația cu lt. col. Tudor (ofițerul de Securitate care se ocupa de supravegherea informativă a Institutului de Marină – n.red.) comportamentul meu nu putea fi decât cel stabilit prin jurământul militar”.

Ce reiese din arhivele şi documentele consultate de CNSAS

CNSAS a constatat însă că „doar o foarte mică parte a celor 161 de colegi de an ai dlui Băsescu Traian, absolvenți ai Institutului în promoția 1976, au fost la rândul lor colaboratori ai organelor de contrainformații militare, majoritatea covârșitoare a acestora neavând această calitate”.

CNSAS a transmis instanței „Registrul jurnal cu rețeaua informativă a UM02150 Mangalia”, din consultarea căruia rezultă că odată cu Băsescu Traian au mai fost înregistrați în calitate de informatori ai ofițerului de contrainformații militare al Institutului de Marină (lt. col. Tudor Gheorghe) doar 9 „elevi ai școlii militare”.

De altfel, stabilind calitatea lui Traian Băsescu de fost colaborator al Securității ca poliție politică, Curtea de Apel a constatat că lucrurile stau exact pe dos decât le-a prezentat Băsescu. Tocmai obligația militarilor de a acționa cu onoare și demnitate ar fi trebuit să îl împiedice pe Băsescu să dea note informative privind viața familială sau privată a altor militari.

Nu colaboratorul Băsescu a fost cel care a acționat cu „onoare și demnitate”, ci colegii lui care nu au fost informatori ai Securității, se mai arată în postarea celor de la Grupul de Investigaţii Politice.

Sursă foto: INQUAM Photos, Octav Ganea