Haos sanitar în Spania, după ultimul bilanț al pandemiei de coronavirus. Potrivit autorităților sanitare, în cursul zilei de joi au fost raportate, pentru a treia zi consecutiv, un număr record de noi contaminări cu SARS-CoV-2. Totodată, incidenţa a crescut și ea cu 127 de puncte la 911 cazuri la 100.000 de locuitori.

Mai exact, conform datelor centralizate de autoritățile sanitare spaniole, în ultimele 24 de ore au fost anunţate 72.912 cazuri şi 82 de decese asociate. Acesta este acum cel mai mare număr înregistrat în ţară de la începutul pandemiei.

În ceea ce privește bilanţul total al pandemiei de COVID de la debut și până în prezent, acesta este de 5.718.007 cazuri de contaminare şi 89.019 decese asociate, potrivit TVE. Referitor la incidenţa, sursa citată arată că aceasta este de 911,3 cazuri la 100.000 de locuitori și a depăşit vârful înregistrat în al treilea val (de 900 de cazuri), în ianuarie 2021.

Astfel, toate teritoriile din Spania, mai puţin Castilla – La Mancha, cu o incidenţă de 428,6 cazuri, au ajuns la nivel de risc foarte înalt, potrivit autorităţilor. Incidenţa a crescut cu mai mult de 200 de puncte în La Rioja, care a depăşit pragul de 1.000 de cazuri la 100.000 de locuitori, la fel şi Aragón, Castilla y León, Madrid, Murcia, Navarra şi Ţara Bascilor.

Autoritățile sanitare din Spania sunt în alertă

În acest context, autoritățile trag un semnal de alarmă. Acestea susțin că toate grupurile de vârstă de până la 69 de ani se află în risc foarte crescut, cu minorii de până în 12 ani şi adulţii de 20 – 49 de ani fiind cele mai afectate. În schimb, persoanele cu vârste de peste 70 de ani, care sunt vaccinate în proporţie de 85%, se află în nivelul de risc mediu.

Și în spitale, haosul sanitar începe să se resimtă în contexutl în care presiunea pe unităţile şi echipele medicale creşte zilnic. Astfel, rata de ocupare a secţiilor de terapie intensivă este de 16,3%.  De menționat este faptul că cea mai gravă situaţie este în Catalonia şi Melilla, unde există 30% grad de ocupare.

Campania de vaccinare anti-covid continuă însă în forță. Potrivi datelor centralizate de autorități, din totalul persoanelor eligibile pentru vaccinare, 79,7% au schema completă, iar 83% au cel puţin o doză. Pe de altă parte, în cazul grupului de vârstă 5 – 11 ani, vaccinarea a ajuns la 21%, cu cel puţin o doză.

Amintim faptul că într-o situație similară se află și Franța, care joi a raportat cel mai sumbru bilanț al pandemiei de până acum. Peste 90.000 de infectări au fost raporate în doar 24 de ore pe teritoriul țării.