Germania se află din nou într-o situație fără precedent. Sâmbătă, opozanții măsurilor anti-covid au ieșit din nou în stradă în mai multe orașe. De cealaltă parte în anumite zone ale țării s-au format ulterior, contra-proteste, notează DPA.

În Hamburg spre exemplu, mii de oameni au protestat pentru interzicerea impunerii vaccinării anti-covid obligatorie.“Nu vaccinării obligatorii!” se putea scrie pe multe pancarte.

Deși organizatorii au cerut în mod repetat participanţilor să rămână paşnici şi să poarte măşti, unii dintre ei nici nu au băgat în seamă aceste reguli. Amintim faptul că de vineri, în Hamburg a intrat în vigoare un regulament ce impune purtarea măştilor la demonstraţii.

De asemenea, în Berlin, o situație similară a avut loc. În ciuda interzicerii unei demonstraţii planificate, câţiva zeci de manifestanţi s-au adunat la Poarta Brandenburg. Participarea a fost redusă, printre ei aflându-se, potrivit poliţiei, numeroşi turişti care nu erau acolo pentru protest. Iniţial se anunţase că 2.000 de persoane vor mărşălui de la Poarta Brandenburg prin districtul guvernamental.

Același lucru s-a întâmplat și în zona nordului, unde aproximativ 1.900 de persoane s-au adunat în centrul oraşului Schwerin din nordul Germaniei, potrivit poliţiei, în timp ce organizatorii au vorbit participarea a 2.300 de persoane. Printre demonstranţi se aflau multe familii cu copii.

Val de proteste pe teritoriul Germaniei

Referitor la scandări, pe pancartele unor protestatari se regăseau următoarele mesaje: “Opriţi nebunia vaccinării” şi “Cancelarului Scholz: Noi suntem linia roşie”, o aluzie la declaraţia sa repetată conform căreia “nu există linii roşii” pentru limitarea pandemiei.

Nici partea de vest a Germaniei nu a stat degeaba. Conform DPA, au fost organizate demonstraţii în mai multe oraşe din sud-vestul Germaniei. În Freiburg, conform poliţiei, aproximativ 2.900 de participanţi au mărşăluit prin centrul oraşului sâmbătă după-amiază, în timp ce alţi 300 s-au adunat pentru o contra-demonstraţie. Manifestaţiile au fost, în mare parte, paşnice, aproape toţi protestatarii respectând reglementările.

Au mărşăluit şi prin centrul oraşelor Dusseldorf, Frankfurt şi Trier. În același timp, în câteva oraşe din Bavaria, s-au adunat, în fiecare, peste 1.000 de demonstranţi.

În Dresda, lucrurle au fost cât se poate de pașnice spre deosebire de Hamburg sau Berlin. Aici, câteva sute de persoane au cerut ridicarea restricţiilor impuse ca urmare a pandemiei de COVID-19. Protestul a fost organizat într-o coloană de maşini, alcătuită, conform informaţiilor furnizate de poliţie, din 185 de vehicule.

Amintim faptul că Germania pregătește un set de măsuri drastice având în vedere evoluția nefavorabilă a panedmiei de coronavirus, iar una dintre cele mai importante măsuri o reprezintă introducerea obligativităţii de vaccinare pentru anumite grupuri ale populaţiei, lucru care a stârit un val de reacții negative.