Este complet interzis în România! Anunțul venit chiar acum. Se aplică la nivelul întregii țări

Ultimele evenimente din școlile din România au determinat Ministerul Educației să-și dea acordul cu privire la percheziționarea elevilor, în căutare de brichete, pistoale cu bilă, spray-uri paralizante sau chiar bricege.

În prima lună de școală, poliția a anunțat că au fost înregistrate 340 de infracțiuni în unitățile de învățământ, în timp ce alte 33 au fost înregistrate în apropierea acestora. Organele de poliție mai spun că a fost vorba, în mare parte, de violențe între elevi, dar și despre portul de obiecte periculoase. Profesorii spun că aceste cifre sunt și mai mari în realitate.

”Nu au voie să vina cu brichete, briceag, arme albe. În momentul în care sunt semnale că elevii au intrat in incinta şcolii cu obiecte interzise, este important sa intervenim, ca politia sa intervina, dar cu tact pedagogic”, spune Corina Popa, purtătorul de cuvânt al MEN.

Noile reguli nu sunt pe placul tuturor părinților și nici pe cel al elevilor. Unii elevi au fost întrebați de către reporteri dacă au brichete asupra lor, iar aceștia au răspuns afirmativ, cu toate că nu ar trebui să le aibă asupra lor când merg la școală.

”Avem, dar nu avem voie. A venit jandarmeria în curtea şcolii şi percheziţiona copiii de brichete de ţigări, briceag/ Dacă e vorba să vină poliţia să te percheziţioneze, mi se pare relativ ok la elevii de liceu, au 18 ani, cu acordul lor. Dar nu poţi să te duci la un copil de clasa a treia să îi spui ce ai în penar, să scoată compasul şi să zică: Ah, arma alba. Nu e normal!”, sunt unele dintre discuțiile dintre reporteri și elevi.

O campanie antiviolență a fost lansată

Ministerul Educației a lansat o campanie antiviolență, asta după ce, doar în acest an școlar, au fost agresați sute de elevi. În acest sens, ministerul vine și cu o propuneri pentru școli, iar aceasta prevede înființarea unei comisii antiviolență, dar și prezența consilierilor școlari, care, din păcate, lipsesc cu desăvârșire.

”E important ca această comisie să ia legatura cu consilierii şcolari, dacă este mai gravă situaţia, trebuie să se adreseze poliţiei siguranţa şcolară pentru a lua măsurile legale”, mai spune Corina Popa, purtător de cuvânt al MEN.

La rândul său, ministrul Educației, Ligia Deca, spune că ”școala este un spaţiu al socializării şi al învăţării, nu al loviturilor. Nu uitaţi, nu sunteţi singuri. Refuzaţi să fiţi părtaşi la orice act de agresiune fizică, verbală, şantaj, bullying sau cyberbullying”.

Realitatea este cu totul alta, spun elevii, care adaugă că nici nu știu de existența comisiilor antiviolență în școli. În timp ce în unele școli există consilieri, despre care elevii nu știu nimic, în alte școli aceștia lipsesc.