Premierul polonez Donald Tusk a declarat miercuri că Polonia nu va accepta un mecanism de relocare a imigranților din Uniunea Europeană, în ciuda aprobării de către Parlamentul European a legislației menite să reducă migrația pe continent.

Pactul din Uniunea Europeană prevede o contribuție de 20.000 de euro pentru fiecare migrant refuzat

Parlamentarii europeni au votat în cursul zilei de miercuri o revizuire a sistemului de migrație al blocului pentru a reduce durata procedurilor de securitate și de azil și pentru a crește returnările de imigranți pentru a reduce imigrația nedorită din Orientul Mijlociu și Africa, o prioritate importantă pe agenda UE.

Acest pact înăsprește regulile privind dreptul de azil, dar include și cote obligatorii de refugiați pentru statele membre, inclusiv România, sau ca alternativă o contribuție de circa 20.000 de euro pentru fiecare migrant refuzat, pentru a ajuta țări din prima linie, cum este cazul Italiei.

„Vom găsi modalități prin care, chiar dacă pactul privind migrația va intra în vigoare într-o formă aproximativ neschimbată, vom proteja Polonia împotriva mecanismului de relocare”, a declarat Tusk reporterilor, potrivit Reuters.

El a adăugat că țările din Uniunea Europeană trebuie să se concentreze pe protejarea propriilor frontiere.

Alături de Ungaria, Polonia a votat anul trecut împotriva acestui pact în Consiliul UE, când guvernul de la Varșovia era condus de formațiunea conservatoare Lege și Justiție (PiS), partid ajuns acum în opoziție după ce liberalul pro-european Donald Tusk a format o coaliție de guvernare după alegerile legislative din octombrie.

Polonia a susținut anterior că ar trebui să fie scutită de așa-numitul mecanism de solidaritate din noua legislație, deoarece a ajutat și a primit cel mai mare număr de refugiați ucraineni de la invazia Rusiei în țară în 2022.

De asemenea, ministrul ungar de externe Peter Szijjarto a descris miercuri reforma politicii europene de azil drept o „undă verde pentru migrația ilegală” și a dat asigurări că Ungaria își va menține barierele fizice și legale la frontierele sale pentru a descuraja migranții să pătrundă pe teritoriul său, relatează agenția MTI.

Statele membre au doi ani la dispoziție să pună în aplicare legislația

Migrația este un subiect fierbinte în Uniunea Europeană de când peste un milion de persoane – majoritatea refugiați sirieni – au sosit peste Mediterana în 2015, prinzând Blocul Comunitar nepregătit.

Mai mult de 46.000 de persoane au intrat în UE până acum în acest an în afara punctelor de trecere a frontierei obișnuite, potrivit datelor ONU, care estimează, de asemenea, că 400 de persoane au pierit în timp ce încercau să intre.

După aprobarea din partea Parlamentului European, legislația trebuie să fie aprobată în această lună de statele membre. Acestea vor avea apoi la dispoziție doi ani pentru a o pune în aplicare.

Pactul UE privind migrația și azilul prevede că procesarea cererilor de azil formulate de migranții veniți din țări unde nu sunt războaie sau alte crize va fi efectuată în centre de primire create la frontierele externe ale UE, iar aceia care nu se califică pentru a primi azil vor fi repatriați.

Această reformă a sistemului european privind migrația urmărește să scurteze durata procedurilor de azil și să intensifice expulzărilor migranților pentru a diminua migrația ilegală venită mai ales dinspre Africa și Orientul Mijlociu.