Noi reguli stricte în Ungaria privind imigrația

Noile măsuri privind imigrația din Ungaria, care au fost adoptate la 1 ianuarie, au intrat în vigoare vinerea aceasta. Acestea sunt cele mai stricte din Uniunea Europeană. Legislația strictă a Ungariei în materie de imigrație a intrat în vigoare la 1 martie, după o perioadă de adaptare de două luni.

Anunțul a fost făcut de secretarul de stat parlamentar al Ministerului Afacerilor Interne, Bence Retvari, în cadrul unei conferințe de presă.

De menționat că, valabilitatea permiselor de ședere și a permiselor de ședere permanentă care expiră între 1 ianuarie 2024 și 29 februarie 2024 este prelungită automat până la 30 aprilie 2024.

Legea, care va înlocui una care este în vigoare de 16 ani, a fost justificată de Retvari prin creșterea numărului de imigranți în Ungaria.

În discursul său, Retvari a subliniat că noua lege va asigura că locurile de muncă din Ungaria sunt rezervate în primul rând maghiarilor, iar cetățenii din țări terțe ar trebui să lucreze în Ungaria doar dacă nu sunt disponibili lucrători locali.

„Obiectivul legislației este de a împiedica migranții ilegali să intre în Ungaria, chiar și în calitate de lucrători invitați; în acest sens, „toate lacunele au fost închise”, a subliniat el, potrivit Hungary Today.

Care sunt unele dintre prevederile noii legi?

Imigranții din Ungaria care au fost concediați trebuie să părăsească țara în termen de șase zile, proces facilitat de angajatorul lor. Alte măsuri includ eliminarea permisiunii ca membrii de familie să se alăture lucrătorilor din țări terțe care sosesc în Ungaria. De asemenea, cetățenii țărilor terțe nu au dreptul fundamental de a locui în Ungaria, iar permisele de ședere au fost împărțite în categorii de lucrători cu înaltă calificare și lucrători slab calificați.

Legea anterioară privind imigrația din Ungaria prevedea 18 tipuri de permise de ședere. Noul regulament prevede 24 de tipuri, dintre care 8 în scopul ocupării unui loc de muncă.

Legea va introduce, de asemenea, așa-numita „viză de aur”, care va permite persoanelor care fac o investiție imobiliară semnificativă să locuiască în Ungaria pentru o anumită perioadă de timp.

Astfel, de la 1 iulie 2024, va fi disponibilă această viză specială și permisul de ședere, care va permite o ședere de 10+10 ani pentru o investiție minimă în fonduri imobiliare de 250.000 EUR. Dispozițiile detaliate în acest sens nu au fost încă publicate.

Partidele de stânga din parlamentul ungar s-au opus acestei legi.