Viktor Orban a participat la Forumul Diplomatic de la Antalya (ADF), la invitaţia preşedintelui turc Recep Tayyip Erdogan. În urma evenimentului, premierul din Ungaria a susținut că nu se întrevede nicio ieşire din conflictul de război din Ucraina.

Viktor Orban a lansat un avertisment grav

În opinia premierului maghiar, primul lucru care trebuie decis este în favoarea cui lucrează timpul. Aceasta este cea mai importantă întrebare, spune el.

„Dacă cineva crede că timpul lucrează în favoarea ucrainenilor şi a Occidentului, iar continuarea războiului ar putea aduce succes militar Ucrainei, atunci continuarea are sens. Dacă cineva crede că timpul lucrează în favoarea Rusiei, iar continuarea războiului va aduce succes Rusiei, atunci ar fi mai bine ca totul să se oprească acum. Eu personal fac parte dintre cei care cred că este vorba de varianta a doua”, a susținut Viktor Orbán, conform MTI.

Orban este de părere că „avem necazuri”. Potrivit premierului, multe ţări, cu excepţia Ungariei, vorbesc despre conflictul din Ucraina ca fiind „războiul nostru”.

Dacă acesta este războiul nostru, subliniază el, iar adversarul este mai puternic şi ocupă teritorii, atunci „noi înşine ne regăsim de partea perdantă”.

Înaltul oficial de la Budapesta a adăugat că este foarte greu de explicat cum să acţionăm şi cum să ieşim din asta, dacă pierdem războiul.

Şeful guvernului a răspuns și criticilor care îl consideră omul lui Putin sau chiar și un cal troian.

„Aş recomanda psihoterapia pentru asta. Asta nu este o dezbatere politică”, a declarat Viktor Orbán.

Premierul maghiar nu priveşte războiul din Ucraina prin ochelari ucraineni sau prin ochelarii lui Putin

Orbán a spus apoi că nu priveşte războiul din Ucraina prin ochelari ucraineni sau prin ochelarii lui Putin, ci prin ochelari maghiari. În acest context, subliniază el, trebuie să-și reprezintă propria țară și națiune.

„Eu trebuie să reprezint ţara şi naţiunea mea, şi eu ştiu care este interesul maghiarilor. Dacă ceva este bine pentru maghiari, eu susţin acel lucru, dacă nu este bine pentru ei, eu mă opun. Este foarte simplu”, a spus premierul.

Premierul maghiar a menţionat şi maghiarii din Ucraina Subcarpatică, oameni care „locuiesc acolo de o mie de ani şi acum sunt înrolaţi în armata ucraineană”.

De asemenea, acesta a fost întrebat dacă vede viitorul Ungariei în Uniunea Europeană.

„Desigur”, a declarat Viktor Orbán, adăugând că „cine este maghiar este european”.

Acesta a subliniat că Ungaria va avea întotdeauna un loc geopolitic aparte în Uniunea Europeană.

Ungaria este membră a Consiliului Turcic pentru că este singura naţiune de origine estică din Europa „sau cel puţin, singura care este mândră de asta”, a mai spus el.

Viktor Orban, Ungaria
SURSA FOTO: Facebook

Scopul său este ca tabăra conservatoare să devină majoritară

Premierul a subliniat că vrea să rămână în UE, însă scopul său este ca tabăra conservatoare să devină majoritară.

Orban se va întâlni săptămâna viitoare, în Florida, cu fostul preşedinte american Donald Trump. Oficialul maghiar a spus de mai multe orice că îl respectă foarte mult pe fostul președinte.

Potrivit premierului maghiar, dacă acesta ar fi fost preşedinte când a izbucnit războiul din Ucraina, astăzi nu ar mai fi război. Singura şansă serioasă la pace este dacă acesta va deveni din nou preşedinte, subliniază el.

În cele din urmă, acesta a anunţat că una dintre priorităţile Ungariei va fi extinderea balcanică, totodată şi competitivitatea europeană va primi o atenţie deosebită în cea de-a doua jumătate a anului 2024, când Ungaria va deţine preşedinţia Consiliului UE.