Ungaria este furioasă: Maghiarii din Transcarpatia sunt recrutaţi în armata ucraineană

Premierul Ungariei, Viktor Orban, și-a exprimat poziția țării sale față de criza din Ucraina la Forumul Diplomatic de la Antalya. El a declarat că Ungaria urmărește interesele naționale și că pacea în regiune ar asigura securitatea pentru etnia maghiară din Transcarpatia.

Orban a subliniat importanța reprezentării și apărării intereselor naționale ale Ungariei în contextul conflictului din Ucraina, afirmând că susține pacea pentru a asigura securitatea comunității maghiare din regiune.

„Maghiarii mor în războiul din Ucraina”, a spus Orban, adăugând că aceştia aparţin naţiunii maghiare.

„Acesta este un motiv, dincolo de altele, pentru care noi, ca maghiari, ne angajăm foarte mult în favoarea păcii”, a spus șeful guvernului de la Budapesta.

Consideră revenirea lui Donald Trump ca pe o soluție pentru pace

În ceea ce privește posibilitatea unei soluții pașnice, Orban a menționat că vede o șansă serioasă pentru pace doar în contextul unor schimbări politice, făcând referire la fostul președinte american, Donald Trump. Acesta a declarat că se va întâlni cu Trump săptămâna viitoare, subliniind importanța acestei discuții pentru viitorul regiunii.

Conform presei maghiare, întâlnirea celor doi politicieni se va desfășura săptămâna viitoare în statul Florida, dar deocamdată nu se cunosc mai multe detalii despre vizita lui Orban în SUA.

Viktor Orban a fost singurul șef de guvern din UE care și-a declarat explicit sprijinul pentru Donald Trump înaintea alegerilor pe care acesta le-a câștigat în 2016, la fel și patru ani mai târziu, când însă republicanul a pierdut scrutinul în fața actualului președinte democrat Joe Biden.

În ceea ce privește relația Ungariei cu Uniunea Europeană, Orban a reiterat angajamentul Ungariei față de UE, afirmând că „dacă ești ungur, ești european”.

„Ungaria va avea întotdeauna un loc geopolitic special în Uniunea Europeană”, a punctat el.

Premierul ungar, despre divergențele cu UE

Cu toate acestea, Viktor Orban a subliniat că există divergențe semnificative în ceea ce privește direcția politică a UE, criticând ideologia progresistă și liberală care domină în prezent. Pe de altă parte, noţiunile de naţiune şi mândrie naţională sunt privite cu suspiciune, a mai spus premierul ungar.

„Nici valorile familiei nu sunt respectate, pentru că familia nu mai există în Europa”, a remarcat oficialul ungar.

Premierul a spus că diferenţa de opinie între liberali şi conservatori este în creştere, dar a adăugat că actuala majoritate ar trebui să accepte că există poziţii conflictuale.

Printre prioritățile președinției ungare a Consiliului UE din a doua jumătate a acestui an, Orban a menționat extinderea UE cu regiunea Balcanilor și îmbunătățirea competitivității Europei.