Ministrul Finanţelor, Adrian Câciu, a vorbit miercuri despre salariul minim. Mai exact, ministrul a fost întrebat despre propunerea Guvernului privind salariu minim de 3.000 de lei brut, din care 200 de lei sunt neimpozabili.

Facilitatea va deveni obligatorie

Adrian Câciu a precizat că această facilitate se acordă în prezent voluntar, dar Guvernul vrea să schimbe acest lucru, astfel încât să devină obligatorie pentru toți cei 1,4 milioane de români care primesc salariul minim.

„Este acordată voluntar (n.r. facilitatea). O introducem ca și obligatorie. Deci, salariul minim brut obligatoriu aflat în plată, nu? Dar extindem facilitatea la toată lumea, pentru că ea voluntar, de exemplu, din cifrele pe care le am, 150.000 de persoane au beneficiat de măsura voluntară. Acum vor beneficia 1,4 milioane de persoane”, a declarat Adrian Câciu.

Pe de altă parte, ministrul Finanţelor a afirmat că inflaţia îi afectează pe cei cu venituri mici şi medii, nu şi pe bogaţi, iar în ceea ce priveşte pachetul social există „mai multe simulări”, astfel încât persoanele cu venituri mici şi medii să poată fi protejate de această avalanşă a scumpirilor.

Măsuri pentru cei cu venituri mici şi medii

„V-am confirmat un singur lucru: anvelopa acordată de cheltuieli pentru pensii creşte cu 15%. Modul în care acest pachet (social, n.r.) se construieşte ţine cont de legi, ţine cont de necesităţi, de nevoile oamenilor. Inflaţia îi afectează pe cei cu venituri mici şi medii. Pe bogaţi, nu.

Cine e bogat şi se plânge înseamnă că are o problemă şi e ipocrit. (…) Sunt mai multe simulări. Sunt simulări astfel încât persoanele cu venituri mici şi medii să poată fi protejate de această avalanşă a scumpirilor. Mai este un aspect de care trebuie să ţinem cont cu toţii: trebuie să ai foarte mare grijă să nu creezi o spirală a inflaţiei. (…)

Atunci când vii să sprijini, sprijini puterea de cumpărare, nu adaugi la momentul când este puseu inflaţionist. Când nu este puseu inflaţionist, într-adevăr poţi să discuţi în realitate de o creştere”, a precizat ministrul Finanţelor, după şedinţa de Guvern.

Recuperarea puterii de cumpărare

Adrian Câciu a explicat că, în acest context nu va fi creştere, ci „o recuperare a puterii de cumpărare”.

„La momentul acesta se zice creştere. Nu va fi creştere. Este o compensare, o recuperare de pierdere de putere de cumpărare, ceea ce vom încerca să facem prin pachetul social cu care Guvernul va veni”, a mai spus Câciu.

Totodată, el a subliniat că pensionarii trebuie să fie protejaţi în faţa erodării puterii de cumpărare.