Nou acord privind „Pactul Verde”

Parlamentul European și statele membre ale Uniunii Europene au convenit asupra unui text-cheie din „Pactul Verde”, marcând o etapă crucială în lupta împotriva poluării plastice. Conform acordului, o serie de produse din plastic de unică folosință vor fi interzise în întreaga UE, începând cu anul 2030.

Printre acestea se numără ambalajele la restaurant, flacoanele miniaturale de săpun sau șampon din industria hotelieră, cutiile mici de sosuri, foliile de protecție a valizelor pe aeroporturi și ambalajele din plastic pentru fructele și legumele neprocesate. Pungile de plastic foarte ușoare vor fi, de asemenea, eliminate, cu câteva excepții.

Această măsură reprezintă un pas semnificativ către o economie circulară și o reducere a impactului negativ al plasticului asupra mediului înconjurător. În plus, textul din „Pactul Verde” interzice adăugarea polifluoroalchilaților (PFAS), substanțe considerate dăunătoare, în ambalajele alimentare.

În încercarea de a încuraja o gestionare mai eficientă a deșeurilor, obiectivul este de a reduce volumul deșeurilor de ambalaje cu 5% până în 2030, comparativ cu nivelul din 2018, urmând apoi reduceri suplimentare cu 10% până în 2035 și cu 15% până în 2040.

Pentru a asigura o implementare eficientă a acestor măsuri, ambalajele din Uniunea Europeană vor trebui să fie reciclabile începând cu anul 2030, iar reciclarea lor trebuie să devină efectivă „la scară mare” începând cu 2035.

Cu toate acestea, se fac excepții pentru unele sectoare, cum ar fi cel viticol și pentru microîntreprinderi. Derogări sunt prevăzute și pentru statele membre care au realizat progrese semnificative în atingerea obiectivelor de reciclare.

Ce mai stabilește acest acord?

Acordul provizoriu privind „Pactul Verde” menține obiectivele principale pentru 2030 și 2040 în ceea ce privește conținutul minim de materiale reciclate în ambalajele din plastic. Comisia Europeană va trebui să revizuiască punerea în aplicare a obiectivelor pentru 2030 și să evalueze fezabilitatea obiectivelor pentru 2040.

De asemenea, acordul solicită Comisiei să evalueze, la trei ani de la intrarea în vigoare a regulamentului, stadiul de dezvoltare tehnologică a ambalajelor din plastic pe bază biologică și, pe baza acestei evaluări, să stabilească cerințe de durabilitate pentru conținutul pe bază biologică al ambalajelor din plastic.

Textul stabilește noi obiective obligatorii de reutilizare pentru 2030 și obiective orientative pentru 2040. Obiectivele variază în funcție de tipul de ambalaje utilizate de operatori: băuturi alcoolice și nealcoolice (cu excepția vinului și a vinurilor aromatizate, a laptelui și a altor băuturi foarte perisabile), ambalaje de transport și de vânzare (cu excepția ambalajelor utilizate pentru mărfuri periculoase sau echipamente de mari dimensiuni și a ambalajelor flexibile aflate în contact direct cu alimentele) și ambalaje grupate.

De asemenea, ambalajele din carton sunt, în general, exceptate de la aceste cerințe.