Măsura a fost decisă de Ministerul Agriculturii și Silviculturii și prevede că deplasarea cetățenilor în păduri se poate face doar cu un permis scris emis de autoritățile responsabile de gestionarea și protejarea munților.
Macedonia de Nord interzice accesul în păduri pe perioada verii
Persoanele care nu respectă această interdicție riscă amenzi cuprinse între 1.500 și 2.000 de euro. Această măsură de precauție vine în condițiile în care Serviciul Hidrometeorologic al Macedoniei de Nord a anunțat o creștere a temperaturilor până la 41 de grade Celsius, în special după 3 iulie, inclusiv în capitala Skopje, iar șansele de precipitații sunt inexistente.
„Deplasarea cetățenilor se poate efectua numai pe baza unui permis scris, emis de instituțiile statului responsabile de gestionarea și protejarea munților”, a anunțat ministerul într-un comunicat citat de EFE.

Situația este similară în țările vecine
În țările vecine, situația este similară, cu temperaturi ridicate și risc sporit de incendii. În Kosovo, temperaturile vor atinge 37 de grade Celsius, conform portalului de știri Koha.
În Albania, se așteaptă valori între 39 și 41 de grade Celsius, în special în văile din sud și nord, în timp ce pe coastele mărilor Adriatică și Ionică vremea va fi plăcută, cu temperaturi de până la 32 de grade și fără precipitații în următoarele șapte zile, conform relatărilor postului de televiziune A2 din Tirana.
Macedonia de Nord nu este singura țară care a impus restricții în timpul verii
Amintim că Macedonia de Nord nu este singura țară care a impus restricții în timpul verii. De exemplu, autoritățile din Viena au decis să interzică complet utilizarea grătarelor în toate zonele publice, măsură intrată în vigoare de luni, 30 iunie.
Această interdicție vizează nu doar grătarele, ci și orice formă de foc deschis – inclusiv fumatul în spații forestiere și folosirea narghilelelor, acestea din urmă fiind incluse datorită cărbunilor aprinși care pot genera scântei.
Măsura este valabilă în pădurile din jurul orașului și pe terenurile adiacente, fiind menținută până când condițiile meteorologice se vor îmbunătăți semnificativ, prin ploi consistente care să reducă pericolul. Autoritățile recomandă ca în grădinile private, situate departe de zonele forestiere, să se manifeste prudență maximă în folosirea focului deschis, deși aici grătarele rămân permise.