Pe cât de virală a devenit imaginea, pe atât de ireală este. Fotografia, care ar fi fost făcută în timpul recentei călătorii a liderului chinez în Rusia, este complet falsă.

Vizita președintelui chinez Xi Jinping în Rusia a ținut capul de afiș la începutul săptămânii. Manifestarea ostentativă de apropiere dintre liderii rus și chinez și noul pact semnat între cele două state, Rusia și China, sunt considerate aproape unanim un semn al consolidării strategice a relațiilor dintre cele două puteri.

O apropiere clară într-un moment în care Occidentul a cerut Chinei să se distanțeze clar de Rusia, mai ales după ce Curtea Penală Internațională (CPI) a emis un mandat de arestare pe numele președintelui Vladimir Putin, scrie Deutsche Welle.

Vladimir Putin îngenuncheat în fața lui Xi Jinping?

Având în vedere acest context geopolitic extrem de important, o imagine virală pe rețelele de socializare a devenit subiect al dezbaterilor. Imaginea îl arată pe președintele Vladimir Putin îngenuncheat în fața omologului său chinez, Xi Jinping. Cu siguranță ar fi un gest de supunere cu o mare încărcătură simbolică, dacă respectiva imagine nu ar fi falsă.

„Putin în genunchi, jurând ascultare și loialitate stăpânului și comandantului său”, a scris un utilizator de Twitter după ce a postat imaginea în cauză. Un alt utilizator a glumit, spunând că, probabil, Putin are acum dureri de genunchi.

Ediția în limba engleză a ziarului Kyiv Post a distribuit poza care a circulat și pe serviciul de mesagerie Telegram și serviciul online de partajare a imaginilor Imgur. Pe platformele online, imaginea a fost vizualizată de peste 1 milion de ori.

Imaginea a fost generată de o aplicație de inteligență artificială

Respectiva imagine este un FALS, subliniază DW. Pe lângă faptul că un astfel de gest de obediență ar fi complet nerealist ca venind din partea unui șef de stat, jurnaliștii Deutsche Welle au descoperit că imaginea a fost generată de o aplicație de inteligență artificială (IA).

Există o serie de indicii care merg în această direcție, începând cu rezultatele produse atunci când imaginea este rulată printr-un instrument de căutare inversă a imaginii. Cel mai vechi rezultat este datat 20 martie, dar o sursă concretă nu poate fi găsită pentru imagine, chiar și când se folosesc instrumente diferite.

Urechi deformate, un pantof uriaș, mâini care se topesc

La o examinare mai atentă, mai multe detalii uluitoare din această poză atrag atenția. Pantoful din spatele persoanei aflate în genunchi, despre care se pretinde că ar fi Vladimir Putin, este disproporționat de mare și de lat. Gamba persoanei, pe jumătate acoperită, este, de asemenea, foarte mare și nu se potrivește deloc cu restului corpului. Urechea persoanei este și ea deformată și prezintă câteva denivelări ciudate, care nu se observă în poze mai vechi cu urechile lui Putin.

Urechea de pe capul lui Xi Jinping pare, de asemenea, ciudat de deformată, dacă se mărește. Cea mai evidentă discrepanță nu se observă nici la Xi, nici la Putin, ci la persoana care stă în stânga lor. Mâinile acestui bărbat par să se topească.

O aplicație de IA a generat imagini false cu fostul președinte Donald Trump arestat

Experiența a arătat că toate acestea sunt probleme vizibile care apar în imaginile generate de IA. Este vorba de grafice create de aplicații cu ajutorul IA , care ar trebui să arate real. Recent, o aplicație de inteligență artificială a generat imagini false cu fostul președinte american Donald Trump arestat, deși nu fusese arestat.

Instrumentele IA, cum ar fi Midjourney și DALL-E, pot crea imagini aproape reale ale unor decoruri naturale și ale oamenilor. Cu toate acestea, aplicațiile IA produc constant imagini care conțin erori; reprezentări complet nerealiste ale mâinilor și urechilor sunt una dintre problemele cu care se confruntă generatorii de imagini AI.

Detector AI: 57% generată artificial

Deoarece au existat multe semne clare de IA în imaginea Putin-Xi de pe rețelele de socializare, DW a o examinat-o folosind un software de detectare AI. S-a folosit programul Hugging Face, care analizează imaginile și apoi evaluează dacă acestea au apărut mai mult sau mai puțin artificial.

S-a estimat că imaginea lui Putin îngenuncheat în fața lui Xi Jinping a fost generată artificial în proporție de 57%. În cele din urmă, s-au căutat toate imaginile cu vizita de stat a președintelui Xi în Rusia.

În special, s-au căutat acele detalii care ar putea semăna cu imaginea în cauză. Dar nu s-a găsit nicio imagine, nici în baza de date a companiei americano-britanice Getty Images, nici în cea a agenției de știri ruse de stat, TASS, care să surprindă presupusa îngenunchere. Nici măcar mobilierul prezentat în fotografiile reale ale vizitei de stat nu s-a potrivit cu ce se află în poza de pe rețelele social-media.

Concluzie: imaginea care îl arată pe Putin îngenuncheat în fața lui Xi Jinping este falsă. Nu poate fi găsită în nicio bază de date a agențiilor de presă, iar cercetările DW au dovezi clare că imaginea a fost generată de un software AI.