Comitetul permanent al Congresului popular din China, forul legislativ al acestei țări, a adoptat o rezoluție în acest sens, după cum a transmis agenția Xinhua. Comitetul central al Partidului Comunist Chinez prezentase pachetul de reforme încă din noiembrie, la finalul mandatului său. Nu au fost însă menționate datele de la care măsurile vor fi implementate. După rezoluția adoptată acum de comitetul permanent, toate aceste schimbări intră imediat în vigoare, mai spune agenția de știri citată.
Patru ani în lagăr, fără proces
Sistemul lagărelor de reeducare a fost introdus în China în 1957. Acesta permitea poliției să-i trimită pe inculpați, fără proces, până la patru ani într-un lagăr de muncă. Potrivit unui raport al ONU, până în 2009, aproximativ 190.000 de chinezi au suferit astfel de pedepse. Agenția Xinhua apreciază însă că lagărele de reeducare ar fi contribuit semnificativ de-a lungul anilor la păstrarea stabilității și ordinii publice. Totuși, sistemul nu ar mai fi necesar, deoarece în nultimii ani ar fi fost introduse alte măsuri de consolidare a legii și ordinii. Sistemul lagărelor de reeducare și-ar fi îndeplinit cu succes misiunea istorică care i-a fost încredințată.
Activiștii pentru drepturile omului au criticat însă mereu deciziile foarte controversate de a trimite în lagărele de muncă persoanele care criticau conducerea comunistă sau pe cei care semnau diverse petiții. De exemplu, o mamă a fost trimisă într-un astfel de lagăr pentru că s-a prezentat în numeroase rânduri la autorități, după ce fiica ei minoră fusese răpită și obligată să se prostitueze. Criticii se tem acum că, în loc de lagărele de muncă, guvernul chinez va veni cu alte măsuri la fel de represive.
Schimbare cu impact amplu


O altă reformă vizează politica familială. Noua lege permite familiilor din care un părinte a fost la rândul său copil singur la părinți să aibă doi copii și nu doar unul, cum era până acum. Până în prezent, legea prevedea că doi copii au voie să aibă doar familiile în care ambii parteneri proveniseră din familii cu câte un singur copil. Reforma este cea mai amplă adoptată în ultimii 30 de ani în politica familială a statului chinez. Ea vizează încetinirea procesului de îmbătrânire a populației, fenomen cu care a început să se confrunte și China.
China este țara cu cea mai numeroasă populație de pe glob – 1,4 miliarde de persoane. Introducerea politicii unui singur copil pentru fiecare familie a însemnat, din 1980 încoace, împiedicarea a aproximativ 400 de milioane de nașteri, conform estimărilor oficiale. În jur de 63% din populație, în special în orașe, nu a avut voie în tot acest timp să aibă mai mult de un copil pe cap de familie.
Această politică familială extrem de restrictivă a fost implementată deseori cu mijloace brutale. Există rapoarte privind provocarea de avorturi târzii și de sterilizări forțate. Împotriva lagărelor de reeducare și a politicii unui singur copil au existat tot mai multe proteste în țară în ultimii ani.