Acțiunea a fost propusă de primarul Capitalei, Gabriela Firea și ar urma să fie implementată doar pentru zona din centrul Bucureștiului. Mai mult decât atât, șoferii cu mașini înmatriculate în alte județe vor avea de plătit o vinietă pentru a circula în toate zonele din Capitală.

Șeful Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării, Asztalos Csaba, a atacat această măsură și a susținut că vinieta de acces în București este discriminatorie.

„O vinietă pentru reducerea poluării poate fi impusă legal în funcție de gradul de poluare al autovehiculului și nu pe criteriul județului în care este înmatriculat un autovehicul”, a declarat el pentru hotnews.  

În opinia sa, o vinietă pentru reducerea poluării poate fi impusă legal în funcție de gradul de poluare al autovehiculului și nu pe criteriul județului în care este înmatriculat un autovehicul.

În concluzie, a spus acestta, vinieta de acces în București, în condițiile prezentate de Primăria Capitalei, este discriminatorie, deci nelegală, pentru că nu se fundamentează pe criteriul taxării gradului de poluare a unui autovehicul sau pe interzicerea, taxarea accesului în zonele centrale poluate și aglomerate, ci pe criteriul județului în care a fost înmatriculat autovehiculul, criteriul nerelevant din punctul de vedere a scopului legitim urmărit: al micșorării poluării din Capitală.