Update. OUG-ul a fost aprobat! 

„Sunt câteva clarificări care au fost emise în ordonanța trecută, că am văzut discuții în spațiul public, că e dobândă la dobândă. Am specificat și perioada când se pot depune aceste cereri, 45 de zile din momentul în care apare această ordonanță.” – a spus ministrul de Finanțe Florin Cîțu la începutul ședinței de Guvern de luni.

Premierul Ludovic Orban a prezentat cele 3 modificări care vor fi făcute în ședința de Guvern:

„La creditele ipotecare va fi dobîndă 0. Nu există dobândă la dobândă;

Se prelungește termenul până la care se poate depune cererea, adică 45 de zile de la publicarea în MO, față de perioada stării de urgență precizată inițial;

Se dă posibilitatea ca până la momentul în care solicită amânarea, dacă au restanțe, să își aducă creditele la zi. Când solicită trebuie să nu aibă restanțe”.

Ştire iniţială:

Ordonanţa privind amânarea plăţii ratelor la bănci va fi corectată în şedinţa de Guvern de luni şi va fi publicată imediat, a anunţat Cîţu.

Ordonanța care amână plata ratele romanilor până la 9 luni(!!!) nu este retrasa!Câteva observații ale MFP care…

Posted by Florin Cîţu on Monday, 30 March 2020

”Ordonanţa care amână plata ratele romanilor până la 9 luni(!!!) nu este retrasă! Câteva observaţii ale MFP care clarificau mai multe discuţii apărute în spaţiul public au fost omise din varianta trimisă spre publicare”, a anunţat pe Facebook Cîţu/

El a precizat că  în şedinţa de guvern de la ora 17:00 această eroare va fi corectată. ”Varianta cu toate observatiile incluse se va publica dupa sedinta de guvern de astazi”, a anunţat ministrul.

Anterior, liderul PSD Marcel Ciolacu a anunţat retragerea de la publicare a ordonanţei privind amânarea ratelor, calificând-o drept ”o nouă dovadă de prostie şi haos în care acest Guvern aruncă românii şi firmele româneşti”.

”Toată lumea a aşteptat de la Guvern măsuri concrete, ferme şi rapide. De aceea au fost învestiţi de Parlament. Dacă nu sunt în stare, măcar să nu încurce şi mai mult prin hotărârile adoptate! Românii şi firmele româneşti au nevoie de sprijin real, nu de un Guvern care să le facă situaţia şi mai grea. Nimeni nu mai are nici răbdare şi nici timp de a sta după bâlbele şi prostiile Guvernului!”, a scris Ciolacu pe Facebook, prezentând documentul prin care secretarul general al Guvernului cerea retragerea ordonanţei de la publicare.

Retragerea de la publicare a ordonanței privind amânarea ratelor: o nouă dovadă de prostie și haos în care acest Guvern…

Posted by Marcel Ciolacu on Monday, 30 March 2020

Potrivit News.ro, el a anunţat că va fi adoptat în această săptămână în Parlament proiectul PSD care prevede amânarea ratelor fără ”dobândă la dobândă” şi fără penalităţi! ”Izolaţi-l pe Cîţu, până nu distruge de tot economia românească!”, încheia Ciolacu postarea.

Ministrul Finanţelor Florin Cîţu a anunţat joi, adoptarea Ordonanţei privind suspendarea plăţii ratelor bancare, actul normativ prevăzând că de această posibilitate pot beneficia persoanele fizice şi juridice a căror activitate a fost afectată de pandemia Covid-19.

Solicitarea pentru amânarea ratelor se poate până la încetarea stării de urgenţă, ea putând fi depusă electronic sau telefonic, fără a fi nevoie de semnarea unor acte adiţionale. Potrivit actului normativ, „se suspendă la cererea debitorului cu până la 9 luni, dar nu mai mult de 31.12.2020”.  Luni era aşteptată adoptarea normelor de aplicare a OUG.