consultanta am observat ca unii proprietari de companii au dezvoltat afaceri pe care nu le mai pot gestiona datorita nivelului de dezvoltare atins de companie. Daca in primii ani proprietarul era cel care putea tine sub control majoritatea activitatilor, acum acest lucru nu e posibil tocmai datorita numarului mare de activitati si a complexitatii lor.Acest moment se intalneste in viata tuturor companiilor si il consideram a fi o oportunitate considerabila pentru proprietari, cu conditia sa stie sa il fructifice. Orice om doreste de la afacerea sa in esenta doua lucruri: bunastare materiala si timp. Bunastarea materiala este obtinuta la acest nivel de dezvoltare a companiei, mai ramane problema timpului. De ce sa dezvolti propria afacere daca nu ajungi la nivelul in care sa te poti retrage si ea sa se dezvolte in continuare?
Ce merita facut pentru a obtine timp?
1 In primul rand, lasa „copilul“ sa devina independent. Incepe sa te preocupi de partea strategica, lasand partea operationala celorlalti. Arata viziunea ta si traseaza directiile de actiune.
2 Alege oamenii care sa fie motivati sa puna in practica viziunea ta. Exista inca oameni devotati care pot transforma visele tale in realitate.
3 Asuma-ti rolul de antrenor in locul celui de controlor. Adica, dezvolta-ti o echipa excelenta de top management care apoi sa poata dezvolta celelalte niveluri ierarhice.
4 Monitorizeaza periodic activitatea pentru a reusi in timp util sa ajustezi directiile de actiune.
5 Petrece mai mult timp pentru tine si lasa compania in grija celor pe care i-ai numit.
Singura problema este legata de faptul ca oamenii nu renunta atat de usor la propria creatie si traiesc cu teama ca, daca o lasa pe mana altora, se alege praful si pulberea. Asta in cazul in care nu se alege din pricina lor (datorita faptului ca, presati de atatea activitati, nu mai disting intre cele importante, care tin de supravietuirea companiei, si cele mai putin importante).
Vitrina Cartii
Codul fiscal comparat 2004 – 2005, de Nicolae Mandoiu, este o lucrare destinata specialistilor din domeniul financiar – contabil, utila nu numai pentru activitatea curenta, ci si pentru comparatiile pe care le pot face cu tot ce a fost valabil in trecut. Autorul, care a publicat aceasta lucrare in regie proprie, a dorit sa „recupereze“ si textele initiale din domeniul fiscal, oferind cititorilor varianta completa a tuturor articolelor sau paragrafelor vechiului Cod, cu toate modificarile (adaugare, modificare, stergere) suferite de la 1 ianuarie 2004 pana in prezent. Cei interesati pot astfel sa compare trecutul fiscal cu prezentul si, de ce nu, sa propuna legislativului o varianta mult mai buna decat actualul Cod fiscal. Pentru achizitionare: Tel./Fax: 223.26.60, 0727/69.78.91, www.codulfiscal.htm.ro