'În cadrul Consiliului de Miniştri, România alături de Polonia a făcut o informare cu privire la pierderile pe care le-am înregistrat. Le-am adus la cunoştinţă fermierilor şi despăgubirile care se plătesc în Polonia, şi desigur mai sunt şi alte state afectate într-o proporţie mai mică – de pildă Cehia. Pentru fermierii români, vom notifica probabil săptămâna viitoare, după ce avem imaginea completă la nivel naţional. Am convenit următorul lucru: în conformitate cu regulamentul european, putem să plătim despăgubiri pentru pierderea de venit pe care au înregistrat-o în anul agricol 2015 faţă de media ultimilor 3 ani, 2012, 2013, 2014. Ca să vedem pierderea, desigur ar trebui în mod normal să aşteptăm bilanţul. Nu putem să aşteptăm până atunci şi vrem să notificăm Comisia Europeană să plătim în avans, încă din anul 2015, adică până la sfârşitul acestui an, undeva în luna noiembrie sau decembrie. Valoarea va fi stabilită în urma unor calcule pe care le prezentăm Comisiei Europene, dar sprijinul nu va fi mai mare de 400 de lei pe hectar, dacă vorbim de culturile de bază, şi aici mă refer la porumb şi floarea soarelui, care au fost afectate. Dacă vorbim de cartof sau de sfecla de zahăr, sau de legume, despăgubirile ar trebui să fie ceva mai mari', a afirmat Daniel Constantin, după întâlnirea cu liderii asociaţiilor şi federaţiilor reprezentative din sectorul agricol şi de creştere a animalelor. 

Potrivit acestuia, despăgubirile vor fi acordate pe două categorii – persoane fizice şi persoane juridice. 

'Persoanele juridice vor primi un avans în acest an, care nu va fi mai mare de 300 de lei la hectar, sau în conformitate cu valoarea care a fost stabilită de către comisiile locale, cu o menţiune: trebuie să fie asiguraţi. Dacă nu sunt asiguraţi, primesc jumătate din valoarea acestui sprijin ca şi despăgubire. La persoanele fizice, având în vedere că majoritatea nu sunt asiguraţi, probabil că avansul din acest an va fi nu mai mult de 200 de lei sau în conformitate cu pierderea pe care au înregistrat-o comisiile judeţene care au făcut această centralizare', a mai spus ministrul Agriculturii. 

Oficialul a menţionat, totodată, că săptămâna viitoare vor fi disponibile toate datele concrete din piaţă, cu privire la valoarea pierderilor iar sprijinul poate ajunge până la 80%. 

'În legătură cu valoarea pierderilor, săptămâna viitoare vom avea toate estimările din piaţă, de fapt vom avea datele concrete, pe baza cărora vom transmite solicitarea către Comisia Europeană. Sprijinul poate ajunge la 80 la sută în conformitate cu Directiva Europeană, din pierderea pe care au stabilit-o, dar e de 80 la sută sau 60 la sută, în conformitate cu bugetul fiecărui stat membru. Mai e un lucru important. În partea de cash – flow, Comisia Europeană a venit cu propunerea ca fiecare stat membru să poată să plătească în avans până la 70 la sută din 16 octombrie, faţă de 50 la sută, cât era până acum. Sigur că e o măsură bună, toţi miniştrii au spus un lucru: nu terminăm în niciun stat membru controalele pe teren. A fost un an mai special anul acesta, 2015, chiar şi în România: o legislaţie nouă, o politică agricolă comună nouă, car s-au implementat destul de dificil. Ca atare, niciun stat nu este pregătit să plătească, chiar dacă avem această facilitate, nici măcar 50 la sută, dar 70 la sută, şi atunci am solicitat o derogare', a precizat ministrul. 

Acesta a înaintat o scrisoare către comisarul Phil Hogan (comisarul european pentru agricultură şi dezvoltare rurală n.r.), în care menţionează că se doreşte ca plata să aibă loc după finalizarea controalelor administrative, fără să se mai aştepte controalele pe teren. 

'Dacă această solicitare va fi acceptată de către Comisie, atunci vrem să plătim mai mult de 50 la sută. Nu garantez 70 la sută, pentru că efortul ar fi uriaş. 70 la sută în avans ar însemna un miliard 119 milioane de euro. Bani pe care îi plătim întâi de la bugetul de stat, după aceea îi returnează Comisia în două luni de zile. A fost o propunere interesantă astăzi, respectiv cei care au suferit pierderi din cauza secetei să primească 70 la sută, iar ceilalţi 50 la sută, astfel încât să putem să folosim un buget pe care l-am găsit undeva la 850 milioane de euro disponibil în momentul de faţă. Nu cred că pierderile ajung chiar la două miliarde de euro', a mai spus Daniel Constantin. 

AGERPRES