Această modificare de la Senat vine în urma deciziei Curții Constituționale nr. 342/2024, care a declarat neconstituțională limitarea anterioară a despăgubirilor doar pentru urmași.
Senat: Un cadru legal clar și echitabil
Senatorul PSD Robert Cazanciuc a explicat că legea actuală, în forma veche, nu acoperea pierderile fizice, psihice sau sociale suferite de victimele care ajung imobilizate în scaune cu rotile sau țintuite la pat, precum nici efortul familial necesar pentru îngrijirea acestora. Astfel, modificarea articolului 1391 din Codul civil vine să ofere sprijin important acestor familii, asigurând un cadru legal clar și echitabil.
„Inițiativa este menită să modifice articolul 1391 din Codul civil care permite în prezent acordarea de despăgubiri morale și materiale doar urmașilor celor decedați ca urmare a unui accident rutier.
Din păcate, în situația în care un copil sau un adult ajung să se deplaseze într-un scaun cu rotile ori rămân țintuiți la pat, pierderile fizice, psihice sau sociale nu sunt acoperite cu despăgubiri pentru familia care trebuie să aibă grija victimei”, a transmis Cazanciuc pe Facebook.
Inițiativa a fost semnată de Robert Cazanciuc, Daniel Fenechiu (PNL) și Cristian Rujan (PSD), și are ca scop și să ofere instanțelor criterii clare pentru interpretarea unitară a legii. Acest demers legislativ vine să susțină victimele accidentelor grave și să recunoască rolul esențial al familiilor în îngrijirea lor, oferindu-le acces la despăgubiri morale și materiale adaptate situației reale.
Ce spunea Codul civil până acum
Articolul 1391 din Codul civil se referă la repararea prejudiciului nepatrimonial și este structurat în mai multe alineate care detaliază cazurile și modalitățile de acordare a despăgubirilor pentru daune morale.
Alineatul (1) prevede că, în cazul vătămării integrității corporale sau a sănătății, se poate acorda o despăgubire pentru restrângerea posibilităților de viață familială și socială.
Alineatul (2) specifică faptul că instanța judecătorească poate acorda despăgubiri ascendenților, descendenților, fraților, surorilor și soțului pentru durerea încercată prin moartea victimei, precum și oricărei alte persoane care poate dovedi existența unui asemenea prejudiciu.
Alineatul (3) stabilește că dreptul la despăgubire pentru atingerea adusă drepturilor inerente personalității poate fi cedat doar dacă a fost stabilit printr-o tranzacție sau printr-o hotărâre judecătorească definitivă.
Alineatul (4) precizează că dreptul la despăgubire nu trece la moștenitori, cu excepția cazului în care acțiunea a fost pornită de defunct.
Alineatul (5) menționează că dispozițiile articolelor 253-256 rămân aplicabile.