Anunțul vine în timp ce noua variantă Omicron provoacă îngrijorare întrucât prezintă mutaţii multiple, scrie globalnews.ca.

Studiul „COV-Boost” a fost citat de oficialii britanici când au anunțat că vaccinurile de la Pfizer și Moderna sunt preferate de oameni pentru doza booster, dar datele au fost făcute publice doar acum.

Imunitate sporită după vaccinarea inițială cu vaccinul Pfizer

Studiul a constatat că șase din șapte doze booster au arătat o imunitate sporită după vaccinarea inițială cu vaccinul Pfizer-BioNTech, în timp ce toate șapte au crescut imunitatea când au fost administrate după două doze de vaccin AstraZeneca.

O a treia doză va fi eficientă pentru multe dintre vaccinurile pe care le-am testat

„O a treia doză va fi eficientă pentru multe dintre vaccinurile pe care le-am testat și în multe combinații diferite”, a declarat reporterilor profesorul Saul Faust, imunolog la Universitatea din Southampton și conducătorul studiului.

Studiul a constatat de asemenea, că o doză completă sau jumătate de doză de vaccin Pfizer sau o doză completă de ser Moderna au oferit un impuls foarte eficient și pentru nivelul anticorpilor și pentru cel al celulelor T, indiferent dacă persoana primise inițial un vaccin Pfizer sau AstraZeneca.

Când vaccinurile AstraZeneca, Novavax, Johnson & Johnson și Curevac au fost administrate ca a treia doză, au crescut nivelurile de anticorpi pentru fiecare vaccin inițial, deși într-o măsură mai mică.

Dozele de rapel au ajutat la generarea unui răspuns larg al celulelor T

Cu toate acestea, în timp ce Valneva a stimulat anticorpii la persoanele vaccinate inițial cu AstraZeneca, nu a oferit mai multă imunitate pentru Pfizer.

Studiul a descoperit și că dozele de rapel au ajutat la generarea unui răspuns larg al celulelor T împotriva variantelor Beta și Delta și că pot juca un rol-cheie în protecția pe termen lung.

Doza booster, disponibilă pentru toţi adulţii

Marea Britanie va face doza booster disponibilă pentru toţi adulţii, într-un efort de consolidare a imunizării populaţiei în timp ce cresc temerile privind noua variantă Omicron a coronavirusului.

Doza booster de vaccin anti-COVID-19 a fost până în prezent disponibilă în Marea Britanie numai pentru persoanele cu vârste de peste 40 de ani, pentru cele vulnerabile şi lucrătorii sanitari. Comitetul ştiinţific care consiliază guvernul de la Londra în campania de vaccinare a recomandat luni ca această doză (a treia, sau a doua după administrarea serului Johnson & Johnson) să fie disponibilă pentru toţi adulţii, recomandare despre care ministrul britanic al sănătăţii, Sajid Javid, a confirmat apoi la scurt timp că va fi implementată.