Potrivit cercetătorilor din Australia s-a descoperit un indicator biologic indus de proteina S al coronavirusului. Acesta provoacă boala de care ne temem cu toții. Totuși, aceasta ar putea deține cheia validării viitoare a vaccinurilor împotriva COVID-19.

Ce se ia în considerare la crearea unui vaccin

Medicii care încearcă să creeze un vaccin anti-coronavirus au un obiectiv clar – vaccinul creat trebuie să genereze un puternic răspuns imun cu efect de neutralizare, care se poate lega la proteina virală S, pe care o poate împiedica să se ataşeze de celulele umane.

Echipa de cercetători de la Institutul Peter Doherty pentru Boli Infecţioase şi Imunitate din Melbourne a studiat mai mulţi subiecţi umani care s-au vindecat de COVID-19, cu scopul de a înțelege modul în care organismul face acest lucru în mod natural.

A fost studiat, în special, modul în care celulele B şi T ale sistemului imunitar au răspuns la proteina virală S, care îi permite virusului să se ataşeze şi să invadeze celule umane.

Ce spune autoarea principală a studiului

„Am descoperit că cei care au prezentat o puternică activitate de neutralizare aveau un răspuns robust al celulelor B dar, mai surprinzător de atât, am descoperit de asemenea că o anumită subgrupă a celulelor T, numite celule ajutătoare T-foliculare, a constituit un excelent indiciu al unui răspuns imun eficient.

Am demonstrat anterior, într-un studiu al gripei, că celulele B deţin cheia în ceea ce priveşte dezvoltarea unui răspuns imun eficient la gripă, şi ştim de asemenea că celulele ajutătoare T-foliculare ajută în mod specific celulele B să producă anticorpi.

Acum, când ştim cum reacţionează sistemul imunitar la proteina Spike şi avem aceşti indicatori biologici, sau predictori a ceea ce generează un răspuns imun bun sau slab la COVID-19, putem analiza vaccinurile candidate şi să vedem care va oferi cea mai bună protecţie”, a spus Jennifer Juno.