Este dezastru după ce pacienții infectați cu Covid-19 au decis să ceară externarea. Potrivit unui anunț făcut de DSP Dâmboviţa, sunt şase focare familiale active cu un total de 26 de cazuri de COVID-19, ca urmare a cererii de externare sau a refuzului internării din partea persoanelor pozitive.

“Judeţul Dâmboviţa se confruntă în ultimele două săptămâni cu o creştere a numărului de cazuri SARS-CoV-2 pozitive, pe fondul: relaxării măsurilor restrictive instituite în perioada stării de urgenţă în diferite sectoare de activitate; existenţei unui număr mare de focare de colectivitate; (…) deciziei personale a pacienţilor internaţi de a se externa la cerere sau a persoanelor pozitive care refuză internarea şi care rămân în familie/comunitate, decizie care a generat până acum un număr de şase focare de familie active, totalizând 26 cazuri pozitive”, se arată în comunicatul remis de DSP Dâmboviţa.

În comunicat se arată că o altă cauză a numărului mare de cazuri este creşterea numărului de testări profilactice la centrele rezidenţiale pentru persoane adulte şi copii, conform metodologiei de supraveghere a sindromul respirator acut cu noul coronavirus.

Printre motivele creşterii numărului de cazuri cu noul coronavirus în judeţ, DSP Dâmboviţa mai identifică: decizia societăţilor comerciale de a testa profilactic un număr cât mai mare de angajaţi în detrimentul izolării la domiciliu a contacţilor direcţi ai cazurilor confirmate; nerespectarea recomandărilor de autoizolare la domiciliu a persoanelor contacte directe ale unor cazuri confirmate, ca urmare a ultimelor modificări legislative; nerespectarea de către populaţie a regulilor de distanţare fizică, a celor de igienă personală, precum şi nepurtarea măştii de protecţie ori utilizarea acesteia în mod necorespunzător; accentuarea gradului de mobilitate a populaţiei având în vedere sezonul estival.

Trebuie menționat că în Dâmbovița s-au anunțat în ultimele 24 de ore 30 de noi cazuri de COVID-19, numărul total ajungând la 965. Numărul persoanelor care au decedat de la începutul pandemiei de Covid în Dâmbovița este de 35 de persoane.