Ministrul Energiei a mers la Mediaş, unde a participat la lansarea oficială a testelor privind funcţionarea aparatelor de utilizare a gazelor naturale şi a reţelei de distribuţie cu amestec de 80% gaze naturale şi 20% hidrogen, aceasta fiind prima etapă a proiectului pilot 20HyGrid.

În cadrul evenimentului, Virgil Popescu a subliniat că România va deveni exportator net de gaze naturale la sfârşitul lui 2026.

România va deveni exportator net de gaze la sfârşitul lui 2026

„Noi trebuie să ne obişnuim cu ideea că România va deveni exportator net de gaze la sfârşitul lui 2026. Să nu uităm că vom fi exportatori de gaze, iar gazele intră şi ies din România. Depozitele noastre în momentul de faţă sunt peste 60%. Sunt peste 1,9 miliarde metri cubi. Estimez că în septembrie stăm la 100%”, a spus Virgil Popescu.

De asemenea, acesta a fost întrebat dacă România mai importă gaze din Azerbaidjan.

„Dacă creşte consumul. Din Azerbaidjan, mai avem un contract de un miliard metri cubi pentru iarna asta, de plasă de siguranţă. De cât avem nevoie din el….”, a mai spus ministrul.

Virgil Popescu s-a declarat foarte optimist în ceea ce priveşte decizia de investiţie în Neptun Deep, reamintind că aceasta va fi luată în cursul lunii iunie.

„Am spus că-s foarte optimist că decizia de investiţie va fi anunţată…Această decizie va fi comunicată bursei, bănuiesc, prima dată, de către ambele companii, pentru că nu numai Petrom trebuie să ia, trebuie să ia şi Romgaz. Eu am fost dimineaţă la Romgaz, am discutat cu conducerea Romgaz. Ei sunt pregătit şi astăzi să ia această decizie”, a completat Virgil Popescu.

Banii din taxa de solidaritate vor veni după 25 iunie

Totodată, acesta a spus și că banii din taxa de solidaritate vor veni după 25 iunie şi cred că sunt suficienţi pentru a plăti toate soldurile la furnizorii de energie.

„După 25 iunie. Deci, când vor veni banii din taxa de solidaritate, atât Petrom, cât şi Romgaz acoperă mai mult decât diferenţa aceea de bani. Evident se va achita…Noi venim cu o lipsă de bani de anul trecut (…) S-a rostogolit şi se acoperă.(…) Plătim soldurile pe care le avem, evident.

La noi, la Ministerul Energiei, este un miliard şi…Nu ştiu la Ministerul Muncii, dar cert este un miliard şi jumătate, dacă nu mă înşel, din declaraţii, la Petrom, vreo 900 de milioane sunt la Romgaz, cred că mai are şi Rompetrol 200. Deci cred că sunt bani suficienţi”, a conchis ministrul.

Referitor la ghidul pe Fondul de modernizare, acesta a precizat că este aproape finalizat şi va fi lansat în dezbatere săptămâna viitoare.