Pentru depasirea crizei de lichiditati de la Banca Turco Romina (BTR), ica nu exista solutii. Posibilitatea preluarii pachetului majoritar de actiuni de catre un investitor dispus sa aloce capital pentru a repune banca pe picioare este de domeniul trecutului. Platile catre creditori se fac sporadic si cu aceleasi restrictii impuse anul trecut, i noiembrie, la declansarea crizei: catre persoanele fizice, i limita a 3.000 de dolari; catre agentii economici, numai pentru salarii. insa chiar si i aceste conditii, banca nu-si onoreaza itotdeauna obligatiile.
Situatia de la BTR aduce a faliment controlat, pentru ca este foarte greu de prezis un alt deznodamint decit lichidarea bancii. Banca Nationala a Rominiei (BNR), autoritatea monetara si de supraveghere bancara, amina isa luarea unei decizii transante. Atitudinea BNR are un scop bine definit: reducerea, cu cit mai mult posibil, a obligatiilor Fondului de Garantare a Depozitelor i Sistemul Bancar (FGDSB) catre depunatorii BTR, persoane fizice. Aceasta aminare prezinta dezavantaje, itretinind sau chiar alimentind reticenta deponentilor, i primul rind fata de bancile comerciale dominate de capitalul turc. Prezinta isa si avantaje. Depunatorii care reusesc sa intre i posesia sumelor depuse i conturile BTR beneficiaza de faptul ca isi pot recupera banii itr-un timp considerabil mai scurt, comparativ cu orizontul de asteptare i cazul demararii procedurilor de faliment. De aceasta solutie isa nu se pot bucura toti clientii BTR, fie ei chiar persoane fizice. Pentru acestia, singura cale de atac asupra banilor depusi la BTR este justitia. Amenintarea cu introducerea cererii de faliment, itr-un moment i care autoritatile nu s-au decis sa mearga pina la capatul firului ce tine i viata BTR, poate sa declanseze eliberarea sumelor din conturi.
Procedura, parcursa dupa litera legii, este simpla. La expirarea a 30 de zile de la depunerea si iregistrarea cererii de retragere a banilor din conturile BTR, solicitantul poate icepe demersurile pentru declansarea falimentului, daca cererea nu a fost onorata de banca. Problemele se transeaza de aici iainte la tribunal. Legea falimentului bancar mai da o sansa bancii de a-si onora obligatiile de plata si de a evita lichidarea. Primul pas pe care trebuie sa-l parcurga solicitantul (creditorul – persoana fizica sau juridica) este sa depuna, i prealabil, o cerere de executare silita asupra contului deschis de BTR la BNR. Banca centrala va fi obligata sa raspunda cererii iaintate la tribunal. Daca exista bani i cont (si nu este exclus sa existe), atunci declansarea falimentului este stopata. Solicitantul isi recupezeaza astfel banii, direct din contul bancii de la BNR, si scapa nu atit de pericolele erodarii economiilor sale de catre inflatie, pe timpul derularii procedurilor de faliment, cit de riscul de a pierde definitiv sumele ce depasesc plafonul maxim de despagubire (circa 70 milioane lei).
sansele recuperarii sumelor depuse la BTR pe aceasta cale sunt i usoara crestere, itrucit actionarul principal al bancii – Bayindir Holdings – icearca sa vinda o parte din activele sale, pentru a face rost de lichiditati. in 29 ianuarie a fost convocata adunarea generala a actionarilor unde va fi supusa aprobarii decizia de vinzare a activelor detinute de banca: participatiile la BTR Moldova (99% din actiuni), cu un capital social de 12 milioane de dolari, si la Bayindir Bank din Turcia (16,5%), actiuni evaluate la aproape 13 milioane de dolari. Este de presupus astfel ca vor mai intra ceva bani i BTR si, prin urmare, cresc sansele de recuperare a sumelor depuse la BTR.
Banii icasati de BTR din aceste vinzari vor fi distribuiti pe principiul „primul venit, primul servit” (exceptind interventile, relatiile si pilele). Altfel spus, cei care depun si iregistreaza primii cererile de lichidare a depozitelor (cu perspectiva ca, dupa 30 de zile, i caz de neonorare, sa poata cere declansarea falimentului) au cele mai mari sanse de a-si lua banii.
Ziua de 11 februarie 2001 ar putea fi iceputul sfirsitului pentru BTR. Veronica Silvestru, directorul general al firmei Vector Promotion Telecom, a depus, joia trecuta (11 ianuarie) o cerere de lichidare a depozitului (21.000 USD) deschis la sucursala Bucuresti Mall a BTR si este decisa sa mearga pina la capat: „M-am saturat de batjocura cu care ma trateaza BTR. Nu voi astepta nici o zi dupa expirarea termenului legal de 30 de zile. Daca nu primesc banii, voi cere tribunalului declansarea procedurii falimentului”. Mai mult ca sigur, cererea introdusa de dna Silvestru nu este singura. Ceea ce iseamna ca ragazul pe care BNR il lasa Bancii Turco Romine nu mai reprezinta mare lucru.