Aceasta este concluzia celui mai recent studiu Deloitte Central Europe Private Equity Confidence Index, care arată că redresarea moderată de anul trecut și-a găsit ecou în intensificarea activității de fuziuni și achiziții în regiune, în ultima jumătate de an.
Potrivit lui Garret Byrne, Partener și Lider Private Equity în cadrul Deloitte, studiul analizează mai mulți parametri care demonstrează că nivelul de încredere s-a îmbunătățit. ”Există, de asemenea, sentimentul că se întâmplă și alte tranzacții. Acest lucru este subliniat și de evidența a 20 de investiții noi enumerate în raportul de față”, a subliniat acesta.
Datorită nivelului mai ridicat de optimism exprimat de participanții la acest studiu, indicele de încredere a urcat de la 70, în octombrie 2011 (al doilea minim istoric) la 101, marcând astfel o redresare semnificativă (a treia ca importanță de la lansarea sa, în martie 2003). În prezent, indicele are o valoare apropiată cu nivelul înregistrat în aprilie 2008, cu puțin înainte de căderea sa abrupt. Tendința este evident de creștere, în acest moment, după lungul declin început în urmă cu patru ani.
„România nu a beneficiat în aceeași măsură de intensificare recentă a activității de investiții în regiune precum Polonia sau Cehia, de exemplu”, spune Hein van Dam, Partener Coordonator, Financial Advisory Services Deloitte România. Potrivit acestuia, per ansamblu, fondurile locale rămân prudente, concentrându-se pe administrarea portofoliului existent, ”chiar dacă se arată mai confortabile cu această nouă stare de normalitate”.
În concluzie, nivelul în creștere al încrederii arată că temerile privind deteriorarea mediului economic în regiune s-a ameliorat, comparativ cu edițiile anterioare ale studiului. Totodată, 24% dintre respondenți preconizează îmbunătățirea condițiilor economice în următoarele șase luni, iar 29% se așteaptă la intensificarea activității pe piața de private equity. Investitorii din regiune profită de condițiile de piață care favorizează cumpărătorul și manifestă disponibilitatea de a-și asuma anumite riscuri investiționale.
De asemenea, 59% dintre respondenți declară că se vor concentra cu precădere pe realizarea de noi investiții pe perioada verii 2012. O pondere importantă aceștia (raportată la istoricul studiului) estimează că se vor dedica în cea mai mare parte a timpului activităților de colectare de noi fonduri (18%), ceea ce sugerează că se pregătesc să își intensifice activitatea în următorii ani.