Sau, dimpotriva, poti avea cateva calitati personale care sa te propulseze acolo unde altii doar viseaza. Nu exista o formula secreta sau un truc pe care sa le folosesti pentru a invinge. Experienta a demonstrat ca stiinta din manuale nu inseamna nimic fara viziune, curaj, tenacitate, ambitie, strategie si multa munca. Acestea sunt atributele pe care revista nostra le premiaza incepand din 1995 si o va face si in acest an, cu ocazia celei de-a XI-a editii a OSKAR Capital. Pastrand traditia, vom acorda statuetele din bronz celor care, de-a lungul anului, au avut daca nu cele mai importante realizari din mediul de afaceri autohton, atunci cele cu cea mai mare semnificatie si rezonanta. Capital va premia Investitia Anului, Banca Anului, Managerul Anului, Omul de Afaceri al Anului si Speranta Anului. Nume bine-cunoscute in mediul de afaceri autohton, Anca Harasim, Bogdan Baltazar si Florin Pogonaru, care au facut parte in ultimii ani din juriul OSKAR Capital, isi vor folosi si de aceasta data experienta solida pentru a-i alege pe cei mai buni. Lor li se adauga, cu ocazia acestei editii, o alta personalitate, Florin Talpes. Lista este completata de redactorul-sef al Capital. Aceasta este echipa care va decide in acest an unde vor merge trofeele din bronz. Misiunea ei nu este deloc usoara. In urma se afla saptamani de documentare, analize si consultari aprinse, pentru ca din aproape 50 de nume eligibile sa ramana doar cate trei finalisti la fiecare dintre cele cinci categorii. Numele castigatorilor va fi anuntat pe 5 decembrie.

FLORIN POGONARU



Presedinte al Asociatiei Oamenilor de Afaceri din Romania din anul 2000, si din 2004 presedinte prin rotatie al Asociatiei Confederatiilor Patronale din Romania. De asemenea, Pogonaru este coordonatorul grupului “Central European Financial Services” pentru Romania si membru in consiliile de administratie si comitetele de investitii pentru Fondul Roman Post-Privatizare. Din 1997 este membru al Business Advisory Committee of Southeast European Cooperation Initiative, si din 2002 detine aceeasi pozitie in cadrul Pactului de Stabilitate. Activitatea sa profesionala se concentreaza in principal asupra investment banking, fiind succesiv coordonatorul operatiunilor pentru Romania a unor importante grupuri financiare, printre care Creditanstalt , Bank Austria, Alphabank. Incepand cu 1994, a avut un rol semnificativ in mai multe privatizari din Romania, unde bancile de investitii pe care le-a coordonat au actionat in calitate de consultanti, sau in ofertele publice pentru companii romanesti facute pe piata de capital romaneasca sau pe pietele straine. Florin Pogonaru a absolvit Academia de Studii Economice Bucuresti, unde a obtinut si titlul de doctor in economie. De asemenea, a absolvit Facultatea de Drept a Universitatii Bucuresti. Este autorul a peste 100 de articole publicate in Romania si in strainatate, sub egida unor prestigioase institutii academice internationale. Este membru in consiliile de administratie sau in consiliile stiintifice ale Indian Institute of Finance, Canadian MBA etc.

BOGDAN BALTAZAR



Este presedinte al companiei de consultanta financiara “Baltazar, Bloom & Parvulescu”. Intre functiile ocupate anterior se numara cea de presedinte al BRD (incepand din mai 1998), de vicepresedinte al CA al FPS (1997-1998) si cea de consilier superior bancar, coordonator al grupului pentru Romania din centrala de la Londra a Bancii Europene pentru Reconstructie si Dezvoltare (1991-1996). Bogdan Baltazar este nu numai un bancher cu o experienta solida, ci are si o vasta pregatire in diplomatie: timp de 20 de ani, a ocupat diferite functii in Ministerul Afacerilor Externe sau in cadrul unor organizatii internationale. In acelasi timp, este membru in CA al Fondului National de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri.

Bogdan Baltazar are titlul de doctor in economie al City University of New York. In anul 2000, a primit Ordinul National pentru Merit si tot atunci i-a fost decernat premiul Fundatiei Culturale Romane “Omul Anului”, pentru performante profesionale si sprijinirea culturii. A avut numeroase participari cu studii, analize si comunicari privind restructurarea si privatizarea bancara la diverse forumuri financiar-bancare internationale, precum cele de la Davos si Crans Montana. La fel de intensa a fost si activitatea sa publicistica, constand in studii si articole publicate in tara si in strainatate, pe probleme de economie mondiala si finantare a proiectelor industriale, precum si pe teme bancare.

ANCA HARASIM



Din septembrie 2000, este director executiv al Camerei de Comert Americane in Romania (AmCham), organizatie fondata in 1993 de catre investitorii americani pe piata romaneasca, dar deschisa participarii pentru o multitudine de alte organizatii. Anca Harasim este absolventa a Institutului Politehnic si a facut parte din echipa care a proiectat Centrala Nucleara de la Cernavoda. Dupa 1990, a lucrat pentru organizatii neguvernamentale de prima importanta din Romania, ca director executiv al Fundatiei Soros pentru o Societate Deschisa, pana in 1997, si al Comisiei Fulbright, pana in 1999. In acelasi an a obtinut un titlu de master in Administratie Publica la Harvard. Anca Harasim a fost, timp de doi ani, consultant al Bancii Mondiale pentru programul de reducere a saraciei in Albania, tara in care a si lucrat in perioada respectiva, pentru implementarea acestui proiect-pilot. Este un bun cunoscator atat al mediului de afaceri, cat si al administratiei publice, fiind consultantul Comisiei Europene pentru cel mai mare proiect PHARE in Romania – reformarea administratiei publice locale. La ora actuala, Anca Harasim este directorul celui mai puternic grup de advocacy din Romania, care promoveaza interesele de afaceri: AmCham are aproximativ 250 de membri. De asemenea, este membru in consiliile a numeroase fundatii filantropice si este castigatoarea, in 2004, a unui premiu pentru responsabilitate sociala, acordat de catre US Chamber of Commerce.

FLORIN TALPES



Este presedintele Asociatiei Patronale a Industriei de Software si Servicii, organizatie infiintata in 1998 si care reuneste 80 de companii. Despre Florin Talpes se poate spune ca este pionierul industriei autohtone de software, in conditiile in care compania Softwin, pe care o conduce, are o istorie de 15 ani. Acum, firma lansata impreuna cu sotia sa nu este doar lider al industriei locale de profil, ci si o afacere multinationala, judecand dupa filialele deschise in Germania, Marea Britanie, Spania si SUA. Softwin a creat familia de produse de securitate marca BitDefender, care a devenit cel mai bine vandut produs IT romanesc in lume. Produsele si serviciile companiei sunt folosite de peste 41 milioane de utilizatori din mai mult de 100 de tari. In termen de patru ani, Talpes isi propune sa atinga cu gama de produse BitDefender o cota de 1% din piata mondiala de antivirus si sa fie unul din principalii jucatori pe piata de eLearning.

Pentru realizarile sale, Talpes a primit in 2003, de la Presedintia Romaniei, Ordinul pentru Merit, Titlul de Cavaler. De asemenea, este responsabil pentru sectorul IT in grupul de elaborare a strategiei de export a Romaniei.

Florin Talpes este absolvent al Facultatii de Matematica a Universitatii Bucuresti, cu masterat in Teoria Operatorilor.