Din punct de vedere constructiv, aparatele de aer conditionat pot fi: aparate de tip fereastra monobloc, (window); tip split (compuse dintr-o unitate exterioara si una interioara); tip dublu-split (o unitate exterioara si doua interioare) si tip multi-split (formate dintr-o unitate exterioara si mai multe unitati interioare). Alegerea tipului de aparat se face in functie de necesitati, fiecare raspunzand anumitor cerinte. De regula, pentru o incapere de dimensiuni medii (o sufragerie mare, de exemplu), capacitatile aparatelor comercializate in mod uzual sunt acoperitoare. In cazul spatiilor mari si aglomerate, alegerea numarului de aparate si a capacitatii acestora se face numai in baza unui calcul foarte precis.
Beneficiarul unui asemenea aparat va trebui sa tina cont de anumite reguli la montaj. Amplasarea aparatului in incapere trebuie studiata cu atentie, astfel incat sa se realizeze o distributie uniforma a temperaturii. In acest sens, este importanta geometria incaperii, precum si dispunerea diverselor obiecte de dimensiuni mari (mobila) in interiorul acesteia. Sistemele constructive ale aparatelor de tip split sau multi-split permit montarea unitatilor interioare pe partea superioara sau inferioara a unui perete. In unele cazuri, sistemul permite ca unitatea interioara sa fie fixata pe tavan, ceea ce reprezinta o economie de spatiu. In concluzie, alegerea modelului de aparat inseamna mai mult decat simpla masurare a incaperii; trebuie tinut cont de posibilitatile de amplasament, geometria spatiului in care va functiona si clima generala a regiunii. In functie de aceste date se calculeaza capacitatea necesara, care se va asocia cel mai bine cu acea incapere particulara.
Dupa stabilirea modelului care va fi achizitionat, trebuie calculata capacitatea de racire necesara pentru asigurarea conditiilor de confort. In acest sens se va stabili capacitatea maxima care trebuie realizata in perioada zilelor de vara. Aceasta depinde de gradul de izolare a peretilor exteriori, a ferestrelor, de nivelul radiatiei solare etc.
Aerul conditionat inlocuieste caloriferul
Daca se doreste climatizarea si pe timp de iarna, dimensionarea va tine cont si de acest aspect suplimentar. Este recomandabil sa apelati la un specialist pentru a efectua calculul pentru determinarea capacitatii de racire, respectiv de incalzire, in vederea alegerii modelului optim al aparatului de aer conditionat, astfel incat acesta sa functioneze cu un randament bun. Trebuie tinut cont ca alegerea unui aparat de capacitate mai mica decat cea necesara va duce la o suprasolicitare a componentelor acestuia si, implicit, la micsorarea duratei de viata.
In final, cateva sfaturi utile pentru prelungirea duratei de viata a aparatelor. Pastrati temperatura camerei la un nivel potrivit pentru a evita suprasolicitarea aparatului. Pentru programul „somn” reglati termostatul la un nivel de temperatura ceva mai ridicat. Nu lasati usi si geamuri deschise, care sa produca pierderi de energie.
Nu uitati sa curatati, ori de cate ori este necesar, filtrul de aer. Functionarea optima a aparatelor este cuprinsa in intervalul de temperaturi -15o si +40o C.