Bugetul general consolidat a înregistrat un deficit de 4,4% din PIB după primele opt luni ale anului, în urcare cu aproape un punct procentual faţă de nivelul din iulie, a declarat pentru Mediafax secretarul de stat în Ministerul Finanţelor Publice (MFP) Gheorghe Gherghina, citând date preliminare.

„Prima estimare arată că deficitul bugetar a fost de 4,4% din PIB după primele opt luni ale anului. Datele finale vor fi prezentate pe data de 25 septembrie”, a spus Gherghina.

După primele şapte luni ale anului, deficitul bugetului general consolidat a fost 3,31% din PIB, în urcare cu 0,6 puncte procentuale faţă de nivelul raportat la finele primului semestru.

Fondul Monetar Internaţional a fost de acord la începutul lunii august, după prima evaluare a acordului stand-by de împrumut, cu o creştere a deficitului bugetar la 7,3% în 2009, de la proiecţia anterioară de 4,6%.

Noua proiecţie a pornit de la faptul că veniturile bugetare sunt prognozate să fie mai reduse în acest an cu 17 miliarde lei faţă de estimarea iniţială.

Şeful misiunii, Jeffrey Franks, a arătat că pentru finanţarea deficitului bugetar va fi alocată jumătate din tranşa din septembrie şi jumătate din cea din decembrie.

Următoarele două tranşe din împrumutul de la FMI, de 1,718 miliarde Drepturi Speciale de Tragere (DST, aproape 1,9 miliarde de euro), respectiv 1,409 miliarde DST (aproximativ 1,5 miliarde euro), ar urma să fie acordate în lunile septembrie şi decembrie, potrivit memorandumului tehnic de înţelegere la acordul cu FMI.

Astfel, aproximativ 1,7 miliarde de euro vor avea ca destinaţie finanţarea deficitului bugetar.

SURSA: Mediafax