Romania a efectuat in primul trimestru exporturi in valoare de 7,1 miliarde de euro si importuri in valoare de 11,1 miliarde de euro in crestere cu 14,2% respectiv 30,1%  fata de aceeasi perioada din anul precedent, informeaza un comunicat al Institutului National de Statistica (INS). Deficitul comercial s-a ridicat la peste 4 miliarde de euro, cu 1,6 miliarde de euro mai mare decat cel inregistrat in primele trei luni din 2006.

In martie,  exporturile au insumat 2,7 miliarde de euro iar importurile 4,1 miliarde de euro. Valoarea exporturilor a crescut cu 16,2% iar cea a importurilor cu 26,5%. 

Cresterea mai accentuata a importurilor de bunuri din Uniunea Europeana comparativ cu exporturile, fata de perioada corespunzatoare a anului 2006, a fost influentata de incheierea in anul 2007 a regimurilor vamale incepute inainte de data de aderarii, in principal pentru bunurile introduse temporar in antrepozite vamale si zone libere, dar si de introducerea sistemului de comert general pentru schimburile intracomunitare.

 

Sursa: Capital 10 Mai 2007