Acesta a scris un text pentru Financial Times în care a arătat faptul că în ultimele zile, fără ca nimeni să bage de seamă, CDS-ul Germaniei a crescut la nivelul de aproape 120 de puncte.

Faptul că prima de risc a crescut evidențiază un fenomen al neîncrederii piețelor privind capacitatea Germaniei de a face față datoriilor celorlalte state, în calitate de cel mai mare creditor.
Până acum, agențiile de rating nu s-au atins de cea mai mare economie europeană, însă pentru salvarea monedei euro aceasta ar fi singura soluție, spunea de curând Charles Diebel, head of market strategy la Lloyds.
Care ar fi explicația? O downgradare de la ratingul AAA ar înseamna o creștere a costurilor privind obligațiunile germane (o creştere a CDS-uri implică un cost mai mare pentru dobânzile la care Bundesbank-ul se împrumută de pe pieţele externe), însă, în același timp, ar însemna o normalizare în piață prin reducerea diferenței dintre celelalte state europene și Germania.

Cu alte cuvinte, printr-un downgrade, Germania ar mai prelua din riscul la care sunt expuse celelalte state din zona euro care au fost deja lovite de agențiile de rating, iar acest lucru ar avea ca efect pozitiv faptul că sistemul bancar german ar fi mai puțin expus crizei din zona euro.