Decizie șoc la granițele NATO! Ultima mișcare a Kremlinului. Au început să sosească deja

Ministerul Apărării al Republicii Belarus a anunțat că aproximativ 9.000 de militari ruși vor ajunge în țară, în cadrul unei desfășurări a unei grupări comune de trupe.

„Primele eșaloane cu militari ruși care fac parte din această grupare au început să sosească în Belarus. Redistribuirea lor va dura câteva zile. Numărul total va fi în jur de 9000 de militari”, a declarat Valeri Revenko, șeful departamentului pentru cooperarea militară internațională și ministrul adjunct al Apărării din această țară, într-o postare publicată pe Twitter.

Acesta a mai spus că va veni cu detalii despre militarii ruși în cadrul unui briefing de presă care va avea loc luni, 17 octombrie.

Președintele Belarus a declarat săptămâna trecută că trupele sale se vor desfășura alături de forțele rusești în apropierea graniței ucrainene, citând, fără a furniza nicio dovadă, ceea ce a spus că sunt amenințări din partea Ucrainei și a Occidentului, scrie Radio Free Europe.

Primii soldați ruși deja au ajuns în Belarus

Primul convoi de forțe rusești a sosit în Belarus, a anunțat sâmbătă Ministerul Apărării din această țară, ca parte a unei forțe regionale „exclusiv pentru a consolida protecția și apărarea frontierei” cu Ucraina.

Imaginile de pe rețelele de socializare au arătat soldați întâmpinați de femei îmbrăcate în costume tradiționale și împărțind pâine și sare.

Lukașenko a acuzat, de asemenea, Polonia, Lituania și Ucraina că antrenează radicali belaruși „pentru a efectua sabotaje, atacuri teroriste și pentru a organiza o revoltă militară în țară”.

Belarus se bazează pe Federația Rusă

Lukașenko se bazează din punct de vedere financiar și politic pe Rusia. Moscova l-a ajutat pe președintele belarus să înăbușe protestele pro-democrație care au izbucnit după victoria sa în alegerile prezidențiale contestate din 2020.

Liderul belarus a permis ca țara sa să fie folosită de trupele Moscovei pentru a lansa invazia Ucrainei. Dar forțele armate belaruse nu au participat până acum la ofensivă.

Acum, desfășurarea forței comune ridică temeri că trupele belaruse s-ar putea alătura forțelor rusești în ofensiva lor din Ucraina.

Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a acuzat Rusia că „încearcă să atragă direct Belarusul în acest război”, în cadrul unei reuniuni a G7 de marți, cerând plasarea unei misiuni internaționale de observatori la granița dintre Ucraina și Belarus.

Ultima evoluție vine în contextul în care ofensiva militară rusă a înregistrat o serie de eșecuri după ce a pierdut teren în nord-estul și sudul Ucrainei. Săptămâna trecută, într-o nouă lovitură pentru Moscova, o explozie uriașă a avariat podul de la Kerch care leagă Crimeea anexată de Rusia continentală. Podul avariat – o rută cheie de aprovizionare pentru soldații ruși – nu va fi reparat până în luna iulie, se arată într-un document publicat pe site-ul guvernului rus. Kievul nu a revendicat responsabilitatea pentru atac, scrie Al Jazeera.