Decizie privind vârsta de pensionare. Perspective asupra reformei pensiilor speciale

Decizie privind vârsta de pensionare. Ministrul Justiției, Radu Marinescu, a abordat marți tema delicată a reformei pensiilor speciale, subliniind necesitatea unei ajustări care să reflecte în mod corect legătura dintre pensie și ultimul salariu în plată.

Într-un interviu acordat Antena 3 CNN, Marinescu a explicat că scopul principal nu este reducerea cuantumului pensiilor, ci alinierea lor la principiile echității sociale, cu un nivel țintă apropiat de 80% din salariul net anterior pensionării.

Ministrul a punctat importanța unei reforme realizate „rațional și predictibil”, care să respecte atât deciziile Curții Constituționale, cât și normele europene, având în vedere angajamentele asumate prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR).

„În primul rând, ar trebui să spunem că obiectivul nostru n-ar trebui să fie să tăiem ci ar trebuie să ne preocupe un deziderat de justiție socială, adică să existe o uniformitate în ce privește, de exemplu, vârsta de pensionare, să atingem o vârstă standard, ce ne-am propus și în programul de guvernare și pentru magistrați.

În același timp, să ne asigurăm că respectăm nu doar niște standarde stabilitate de CCR dar inclusiv de evaluările făcute de CE. Trebuie să amintim că am avut un drum anevoios în a consacra statul de drept și justiția din România ca fiind respectabile, frecventabile și egale cu standardele UE.

Pot să zic că în acest moment, aceste lucruri au fost stabilite a fi în media europeană. Dacă ne propunem să facem o reformă în ce privește statutul magistratului, ea trebuie făcută în acord cu UE pentru că pe PNRR avem unul dintre jaloane aceste legi ale justiției, avem aceste decizii ale CCR care au fost pronunțate în regim de legalitate și avem legislația anterioare și atunci putem să facem acest lucru prin dialog cu magistrații sau cu puterea judecătoarească în ansamblu. În același timp, prin asigurarea predictibilității”, a spus Marinescu.

El a amintit dificultățile întâmpinate în armonizarea legislației interne cu standardele statului de drept din Uniunea Europeană, dar și necesitatea dialogului constant cu comunitatea magistraților pentru a asigura o tranziție echitabilă și sustenabilă.

Despre opoziția exprimată de magistrați și blocajele repetate în fața CCR privind cuantumul pensiilor, Marinescu a arătat că ultima interpretare constituțională evită fixarea unui cuantum exact, însă stabilește ca pensia să fie cât mai apropiată de salariul avut înainte de pensionare. Aceasta reprezintă o bază solidă pentru construirea reformei.

Radu Marinescu
SURSA FOTO: Dreamstime

Efectele modificărilor legislative repetate

Totodată, ministrul a subliniat că legislația actuală a fost afectată de modificări frecvente, care au generat „excesuri” în cuantumul pensiilor speciale, distorsionând astfel sistemul. Pentru a evita astfel de disfuncționalități pe viitor, este necesar ca schimbările să fie bine fundamentate și previzibile, protejând în același timp drepturile și libertățile fundamentale.

„Convingerea mea ca jurist este că întotdeauna norma poate fi schimbată dacă realitatea pe care ea o încorporează juridic s-a schimbat. Dacă realitatea socială s-a schimbat și așteptările sunt altele și norma poate să fie modificată.

Însă, într-un stat de drept trebuie să respectăm niște principii fundamentale – legalitate, predictibilitate (nu poți bulversa niciun fel de orizont juridic printr-o modificare impredictibilă) și, în același timp, cu respectarea drepturilor și libertăților fundamentale pentru că asta e esența statului de drept. Eu nu o să vorbesc de o țintă pentru e obiectul unui proiect de lege, dar vă spun care e principiul – pensia de serviciu trebuie să fie cât mai apropiată de ultimul salariu și aici ne referim la net.

Au fost niște excese la care s-a ajuns din cauza faptului că legea a fost modificată des. A fost un haos din care au rezultat aceste excrescențe care ne deranjează”, a declarat ministrul Marinescu.

În paralel, Nicușor Dan a lansat un apel către magistrați să nu se grăbească să se pensioneze, în contextul unor tensiuni generate de prelungirea procesului de reformă și de recentele dispute administrative legate de semnarea decretelor de pensionare.

Acesta a subliniat că drepturile celor care au atins vârsta legală vor fi respectate chiar dacă aleg să continue activitatea, iar această opțiune este încurajată pentru a menține calitatea actului de justiție, afectată de plecarea anticipată a unor profesioniști.

„O chestiune importantă, pentru că vom vorbi în setul 2 de măsuri de pensiile speciale ale magistraților. A fost o greșeală uriașă a politicului când pensia a ajuns să fie mai mare ca salariul. Stimulezi oamenii să iasă din sistem.

A două greșeală a clasei politice au fost mesaje heirup-iste care au făcut ca din zona de magistrați foarte mulți să iasă la pensie. În felul ăsta, prin pierderea unor profesioniști calitatea actului de justiție a scăzut.

Mesajul foarte ferm în legea magistraților există o prevedere tranzitorie care spune că persoanele care îndeplinesc condiția de pensionare la acest moment își păstrează drepturile pe care legea le prevede dacă vor ieși la pensie mai târziu.

Această prevedere tranzitorie va rămâne în modificarea legii magistraților. Mesajul pentru magistrați e că toți cei care îndeplinesc vârsta de pensionare nu trebuie să se precipite să iasă din sistem”, a declarat Nicușor Dan.