Florin Roman spune că PNL nu va accepta renunțarea la cota unică

Florin Roman, coordonatorul campaniei PNL pentru alegerile locale, a declarat că liberalii nu vor accepta niciodată, atâta timp cât sunt la guvernare, să renunțe la cota unică în favoarea impozitului progresiv. Liberalul spune că este „o linie roșie peste care nu trecem”.

„Am depus împreună cu colegii liberali din comisia de buget finanțe a PNL un proiect de lege prin care oferim predictibilitate pentru păstrarea cotei unice pe o perioadă îndelungată. Aplicăm principiul liberal „mai puțin de la mai mulți”, în lupta cu evaziunea fiscală, cu economia gri și cu pomenile sociale, atât de dragi stângii politice.

PNL este gardianul cotei unice a pilonului 2 de pensii private și a apărării microîntreprinderilor, pe care alții le-ar vrea desființate. Îi apărăm pe cei care muncesc cinstit în această țară, de poftele stângii populiste care ar duce banii în ajutoare sociale”, a declarat liberalul într-o postare pe Facebook.

Florin Roman a încheiat postarea spunând că „acolo unde sunt liberalii este dezvoltare, unde sunt socialiștii e doar sărăcie”.

Premierul Marcel Ciolacu e fan al impozitării progresive, dar ar fi de acord să rămână cota unică

La rândul său, premierul Marcel Ciolacu declara recent că, deși este un fan al impozitării progresive, ar fi de acord să rămână cota unică.

El a menționat că situația actuală a sistemului fiscal din România este incertă, deoarece nu este clar dacă se află într-un sistem de cotă unică sau progresiv. El a indicat că, în calitate de social-democrat, susține în mod tradițional un sistem de impozitare progresivă, considerând că acesta a contribuit la dezvoltarea economică în multe țări din întreaga lume.

Totuși, el nu exclude posibilitatea menținerii cotei unice de impozitare. Cu toate acestea, el a subliniat că, în cazul în care se menține cota unică, aceasta ar trebui să fie aplicată uniform, fără diferențieri semnificative în funcție de tipul de venit sau de entitatea juridică implicată.

„Nu poţi să cumperi un teren cu 1.000 de euro sau cu 10.000 de euro, să îl vinzi cu 10 milioane şi să fii impozitat cu 1%, dacă îl ai pe microîntrepindere sau cu 10%, pe venit, fiindcă nu se întâmplă acest lucru niciunde în lume”, a spus premierul Marcel Ciolacu.

El a menţionat că este de acord cu o cotă unică, dar să fie pentru toată lumea, pentru că această cotă unică nu poate să fie diferenţiată sau să aibă excepţii.

Premierul a spus că „la venituri excepţionale, oriunde în lumea asta, din America până în orice stat, se impozitează diferenţiat”. De asemenea, a precizat că „după ce ai trecut de un prag de un milion de euro, ai avut venit la o tranzacţionare, ai altă cotă care creşte prin progresie în funcţie de valoare”.