Conflictul a fost declanșat de plăcuțele cu denumirea străzilor din oraș, pe care era trecut primul nume în limba maghiară și abia apoi în română.

În acest context, primarul UDMR din Miercurea Ciuc a fost obligat de instanță să schimbe toate aceste plăcuțe, după ce Curtea de Apel București a respins luni, printr-o sentință definitivă, recursul primarului împotriva sentinței Tribunalului București prin care a fost obligat să respecte limba oficială de stat în cazul plăcuțelor cu denumiri de străzi din municipiul Miercurea Ciuc, scrie dantanasa.ro.

Situația nu este una nouă. În luna septembrie a anului trecut, Tribunalul București a admis acțiunea Asociației Civice pentru Demnitate în Europa (ADEC), condusă de Dan Tanasă, și l-a obligat pe primarul UDMR din Miercurea Ciuc, Robert Raduly, să înlocuiască toate plăcuţele cu denumirile străzilor de pe raza municipiului Miercurea Ciuc.

Plăcuțele sunt ilegale

Legea arată că în prezent, toate plăcuțele cu denumiri de străzi din municipiul Miercurea Ciuc sunt inscripționate ilegal, cu încălcarea limbii oficiale de stat.

Mai exact, problema este că plăcuțele sunt inscripționate mai întâi în limba minorității, limba maghiară, și abia mai apoi în limba oficială de stat, acest lucru constituind o încălcare a limbii oficiale de stat.